Snuvad på gröten.
I går kväll klantade jag mig riktigt ordentlig. Jag skulle koka klappgröt aka vispgröt.
Brukar ni göra det? Jag har lagt ut receptet en gång på min andra blogg, men gör det en gång till här.
2 dl koncentrerad lingonsaft
5 dl vatten
1 dl mannagryn
Koka upp vatten och saft och vispa ner mannagrynen. Låt koka några minuter och rör om hela tiden.
Sen kommer det viktigaste momentet: man ska vispa gröten medan den kallnar. Den ska bli riktigt fluffig och rosa. (Gröten på bilden är gjord på svartvinbärssaft, därför är den inte så rosa till färgen som den blir med lingonsaft.) Jag brukar sätta vispbunken i ett litet handfat och låta kallvattnet rinna hela tiden.
So far so good. I går hade jag placerat grötbunken i handfatet och vände ryggen till för att ta fram elvispen. När jag vände mig om igen såg jag lustiga bubblor på gröten… å nej, bunken hade rört på sig och det rinnande vattnet hade kommit in i gröten. Allt var förstört.
Ok, tänkte jag, det får bli te och skinkmackor och så kan jag koka ett ägg. Jag tog ut två ägg ur förpackningen i kylskåpet och trodde jag kunde stänga kylskåpsdörren med ett ägg i handen. Ägget gick sönder, jag öppnade reflexmässigt handen och nästan kastade ner det på den nytvättade mattan.
På finska säger man: ”Ei kaht’ ilman kolmatta”, två likadana händelser följs alltid av en tredje. Ofta är det olyckor man tänker på, så jag tänkte genast att jag måste undvika att använda den vassa kniven… Till slut fick jag mig en kopp te och ett par skinkmackor.
Appropå gröten, så är det något min mamma ofta gjorde, men hon använde lingonsylt. Hon lärde tanterna i Fåglum att koka den och de kallade den för Marjagröt. På finska heter den Marjapuuro eller Vispipuuro, som betyder ’bärgröt’ och ’vispgröt’. Jag har sett att man kan köpa den på ex. Coop ibland, men den hemmalagade är förstås godast. Om man inte klantar sig när man tillagar den förstås.
Ha en lugn måndagskväll <3
Senaste kommentarerna