Simaa ja tippaleipiä.
Om ett par dagar är det valborgsmässoafton. I Finland dricker man ‘sima’ = mjöd och äter ‘tippaleipä’ = struva
Bild lånad från kardemummagumman.se
Mamma brukade alltid göra mjöd själv. Det är en lätt jäst dryck med citron och ibland lite honung. Blandningen ska stå varmt några dagar, sedan häller man upp den på flaskor med några russin i botten och ställer kallt ett par dagar. När russinen flyter upp, är drycken färdig. Det blir en frisk citrondryck, som kittlar lite i munnen och släcker törsten bra.
Struvor är lite mer komplicerade att göra, så dem brukade vi köpa på Sarpis konditori. Det är flottyrkokta strängar av lös deg, som formas till nystan. När de kallnar blir de knapriga och goda.
Gå gärna in på kardemummagummans fina blogg och läs hennes recept:
http://kardemummagumman.se/2009/04/23/finska-struvor-mjod-tippaleipa-sima/
Kom just på att jag kommer att fira valborgsmässoafton på M/S Baltic Queen på väg till Tallinn. 1 maj kommer vi att vara i Tallinn. Hmm, undrar hur de firar där…
Glada Vappen! säger man på finlandssvenska. En direkt översättning av finskans Hauskaa Vappua!
Valborg och Vappu har namnsdag den 1:a maj. Min vän Vappu fyller dessutom år på valborgsmässoafton.
I kväll blir det akvarellmålning. Våra stilleben är färdiga och ska hängas i Mariakyrkans hall om ett par veckor.
Ha en trevlig onsdagskväll!
Senaste kommentarerna