Marianne Johansson, Mosekälla

Fredag igen!

Fredag! I kväll kommer sonen hem efter sina första skoldagar i Storuman.
Och jag ska jobba hela helgen. Men sedan är jag ju ledig nästa vecka.

Annars är det en vanlig fredag, vi har varit ner på byn och handlat. Lilla fröken har handlat godis som hon ska äta i morgon, för då är det ju lördag. Men i regel så måste hon handla mera godis på lördagen, då fredagens inköp på nåt konstigt sätt tagit slut.
Detta är sista lediga helgen för ungarna innan grundskolan här i Tärnaby drar igång på måndag.
Jag tror att det finns en viss förväntan, det är inte bara jobbigt att börja skolan igen. Jag hörde en liten frekvens på Västerbottens nytt och läste i VF i dag att Skytteanska skolan fått kritik från skolverket, att man måste jobba med sina värdegrunder och att det förekommit kränkande behandling på skolan.
Ja, tyvärr måste jag ju säga att det är någonting som förekommit länge, det vet jag som själv gått mina nio år på Skytteanskaskolan i Tärnaby, och som haft barn i den skolan kontinuerligt sedan 1988.
Få se om den nye rektorn lyckas förändra något av detta, och att han får mycket stöd av oss föräldrar, och naturligtvis av lärarna i det arbetet. Men det är väl det som är kruxet, drar alla i kollegiet åt samma håll?
Fick höra nu att biträdande rektorn tagit tjänstledigt, vilket inte var någon bra start. Den biträdande rektorn är ung och pigg på nyheter i skolan, han vill förändra och på Skytteanskaskolan behövs det verkligen.

Annars har jag lyssnat lite till den borgerliga alliansens valmanifest, och det låter ju bra. Men föga övertygande. Var ska jobben åt ungdomarna uppstå ifrån och hur ska de betalas?
Om så många skatter ska sänkas, vad ska vi då betala vård, skola och omsorgen med? Sverige har kanske ett högt skattetryck, mycket beroende på att det är så lätt för företagen att komma undan skatter, men jag tror inte på att vi har världens högsta skatter. Och vi får faktiskt väldigt mycke för våra skattekronor, även om de säkert kunde användas ännu effektivare. Och om vi får sänkta skatter så att vi får en tusenlapp mer i plånboken i månaden, vad hjälper det om alla avgifter och försäkringar blir dyrare? Någonstans måste vi betala för välfärden, det är bara så. Och jag gör det helst via skattsedeln, det blir i alla fall mest rättvist så.

Nej, ni har rätt, jag kommer troligen inte att rösta på alliansen, även om jag faktiskt kan hålla med dem i flera frågor. Folkpartiet har ex många sunda förslag i skolfrågorna. Kanske beror det på att Folkpartiet åtminstone förr var ett lärarparti. I vissa andra frågor är jag moderat, och jag kan också hålla med både centerpartiet och KD i andra frågor. Men jag tror ändå att den borgerliga alliansen är bäst på att vara i opposition. Jag tycker inte att de låter särskilt troligt att de ska kunna komma överens, och jag tycker att de är alldeles för blåögda och okunniga när de talar om sjuka och arbetslösa. Det är liksom inte deras värld på nåt sätt. Jag säger inte att jag tycker att vänsterblockets politik när det gäller sjuka och arbetslösa är sensationellt bra, långt ifrån, men den ligger i alla fall närmare den sanning jag lever i.
Jag tycker att istället för att jaga sjuka och arbetslösa med blåslampa så skulle man titta på den verkligt "tärande" gruppen människor i Sverige. Och det är bolagens VD: ar och deras bonus och pensions system. Det är detta som gör att företagen går dåligt och jobben uteblir. Det är dessa system som flyttar företag utomlans. Uppdrag granskning har gjort jätte bra reportage i detta ämne, där man får se sanningen om Svenska företags direktörer och hur de suger ut Sverige. Ingen arbetslös eller sjukskriven människa ska behöva gå och skämmas, i synnerhet inte efter de sett de här reportagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.