Marianne Johansson, Mosekälla

Den äldrevård vi förtjänar?

Mina älgjägare regnade hem från skogen tomhänta redan klockan tolv i dag.
Det var som om himlen öppnade sig. Men vi är inte förvånade, det måste komma regn. Ingen har sett ett sånt här lågt vattenstånd på många, många år som det är här nu. Luften här inne är varm och fuktig. Varm för att vi kör värmen på elementen och fuktig av alla blöta jägarkläder. Fast det inte blev någon längre jakt i dag så har de gått ca 1200 km.
Det älglag som mina karlar tillhör går flera mil varje dag som de jagar. De jagar inte med passare för det fungerar inte, utan det är uteslutande smygjakt som gäller.

I kväll såg jag på ett valdebatt program från Lycksele som handlade om äldrevården. Vad jag hör är att högeraliansen vill betala anhörigvårdarna, och det är väl egentligen en vacker tanke. Men om man gör det så kommer aldrig undersköterskans lön att öka, och det kommer knappast att bli mer resurser till äldreboenden. Det absolut billigaste äldrevården är naturligtvis att cyniskt utnyttja de anhöriga. Jag har alltid skämtat om att det är med tanke på vårat åldrande som vi har åtta barn, men nu är det faktiskt inte ett skämt utan en framtidsversion. Och det känns inte alls bra tycker jag.
Man ska inte lägga över äldrevården på anhörigas samveten, det är statens och kommunernas ansvar!
Det handlar om pengar och att fördela resurser, och tyvärr prioriteras inte barn och gamla särskilt högt då.
Man pratar inom alliansen om nya jobb, varför inte skapa nya jobb inom äldrevården då och skapa trygga och bra boenden till de äldre, så att barnen kan leva sina egna liv? Visst kommer detta att bli en klassfråga om det får fortsätta, för barnen som har pengar kommer självklart att kunna köpa den vård mamma och pappa behöver. Det kommer inte undersköterskan att kunna göra för sina föräldrar, hon kommer att få fortsätta vårda på sin fritid.
Jag kan inte låta bli att bli lite upprörd när jag hör hur de resonerar.

Annars är det bara lugnt. Flera familjemedlemmar drabbas av min förkylning. Man känner sig lite lätt däckad faktiskt.
Men som sagt det går över, så det är ingenting att klaga över.
Det finns de som är sjuka på riktigt.
Vi är bara lite ur slag ett tag.
Nu tänker jag borsta mina tänder och krypa i säng, det känns som att det varit en lång dag och jag sov dåligt igen förra natten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.