Marianne Johansson, Mosekälla

Skyddsänglar finns!

Vi har varit på sydsamisk kurs i dag igen. Det är mycket att lära, och språket är svårt. Jag brukar säga att jag förstår varför de slutade prata det!
Nej sanningen är väl den att det ansågs inte fint att prata samiska, och om man inte ägde renar så var man ju "ingen riktig lapp!" och då skulle man inte tala deras språk heller. Tänk vilken segregering den svenska staten lyckats åstadkomma bland det lappska folket i Sverige!
Det är helt enkelt inte klokt! Är man inte renägare så är man inte lapp! Ändå har lapparna varit så mycket mer än renägare genom tiderna, de har ex varit jordbrukare lika länge. Men det är det få som vet. Länge tillbaka så var det mycket svårt att skilja renskötseln och jordbruket åt.
Icke renägande samer har uteslutits ur det samiska samhället, men nu går vi i alla fall på sydsamisk språkkurs, och det är jobbigt men också roligt.

Var och gjorde en stor handling innan vi åkte hem. Vi försöker göra en sådan en gång per månad. Mat kontot blir lite billigare så.
Jag träffade en blivande mormor där som undrade om inte jag var lite avis på henne? Ja, visst vill man gärna ha barnbarn en dag, men vi har pojkar som äldst och dom är ju lite senare, det är ingen brådska än. Och när det gäller pojkar så vill då åtminstone jag som deras mor att de har ett någorlunda stabilt förhållande innan de sätter barn till världen. Det vill man förståss alltid men det känns extra viktigt när det gäller sönerna. Och så tänker jag av helt egoistiska själ. Jag vill inte förlora kontakten med mitt e v barnbarn p.g.a att sonen och barnets mamma särar på sig, och det är faktiskt tyvärr en större risk när man är farmor än mormor. Som mormor har man fördelen av att stå närmare sitt barn barn via sin dotter. Är jag fördomsfull? Nej jag tror faktiskt inte det.
Jag har sett fall där farföräldrarna och pappan förlorat kontakten med barnbarn/barnen vid skilsmässor. Det är ibland pappans ointresse som är orsaken, kanske han är ung och omogen. Men det är inte alltid pappans fel.
Det är lika tråkigt varje gång man ser detta, och jag hoppas slippa uppleva det själv. När jag får barnbarn vill jag verkligen njuta av dem!

I kväll har vi varit på läsårets första föräldraråd. Ja, vi tragglar samma saker om och om igen. Det finns vissa saker som aldrig tycks gå att åtgärda. Skolhusen ägs av kommunens fastighetsbolag Umluspen och detta är ett problem. I våras ex var det inbrott på skolan, och av förstörelsen som blev har inget blivit åtgärdat ännu! Det verkar som att man i Storuman tycker att här i Tärnaby är det inte så noga!

Annars är vi lite skakiga i dag. Den 22 åriga killen som kvaddade uppefter morkabacken som det stod om i VK i dag är en nära vän i familjen. Och när vi såg hur bilen såg ut ,var den stod inkilad, och bergväggen som han mirakulöst missade så blev man väldigt tagen. Illamåendet sköljde över en och benen skakade. Pojken kunde likaväl ha mist livet, och vår glädje och lättnad över att han lever är enorm! Skyddsänglar finns, den här pojkens skyddsängel hade en jobbig dag i dag. Det är lätt att förstå hur glada, lättade och tacksamma hans familj måste känna sig. Och jag kan inte låta bli att känna att livet var mycket lugnare när barnen var små.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.