Marianne Johansson, Mosekälla

Från Autogiro till Bergsstaten!

När man har ett autogiro, går pengarna först in på autogirot, där det tar en stund innan det i en klumpsumma skickas till det företag det ska till.
Därefter delar företaget, i mitt fall nu COOP Med Mera upp det mellan de konton dit pengarna ska. Som kontoinnehavare ska du ha in dina pengar samma eftermiddag som de dragits från kontot.
Det har vi också sett tidigare, att pengarna funnits tillhanda efter klockan tolv den dag de dragits. I går fanns de inte där förrän efter klockan sex någon gång, vilket jag kan tycka är oacceptabelt!
Vi ska nu fundera på detta, ska vi ha kvar det här autogirot?
Det är bra att ha ett speciellt konto för maten. Ja, vi får se hur vi gör, men jag kommer aldrig mer att lita på att pengarna finns på Med Mera kontot samma eftermiddag! I dagens datavärld, ska pengar verkligen behöva passera dessa hållplatser innan de kommit dit de ska?

Det är lite kallare i dag.
Det ser fint ut.
I går fick vi ett brev igen av Bergsstaten.
Det dimper ner sådana här brev var och varannan vecka numera.
Bolagen verkar helt hysteriska! Våldtäkten på våra marker fortsätter!
Nu är det ett företag som säger sig vilja leta guld och koppar runt våra stuguknutar!
Det känns oerhört obehagligt!
Vad har man som markägare att sätta emot?
Jovisst ger gruvor arbetstillfällen, jag kan se fördelarna.
Men det finns ju en mörk baksida också.
Gruvor är miljöförstörande vad än det är man ska bryta där.
Folk kan bli tvungna att överge sina hem.
Det har hänt förr i dessa trakter när Vattenfall dämde över en hel dalgång.
Det känns som att vi bor i en landsända som ska försörja övriga Sverige och världen på naturresurser, utan hänsyn till oss som lever och verkar här.
Våra marker och vatten har alltid blivit våldtagna och utnyttjade, och protesterar någon ensam stackare så behöver man inte bry sig.
Protesterar man så är man en bakåtsträvare och gnällspik!
Jag hävdar att det är den Södra Sverige fixerade politiken som gör det så svårt att leva här. Politiken vill göra oss "tärande" så att vi inte ska kunna protestera mot deras naturresurs stölder.
Men utan kraven från Stockholm skulle vi kanske kunna finna våra egna vägar, utan att vara tärande. Vi kanske skulle kunna få betalt för åra naturrikedomar, utan att för den skull utarma våra marker!
Här borde folket i norra Sverige gå samman och gemensamt arbeta för allas vår överlevnad, det är en av orsakerna varför jag är emot samebykonceptet och deras bidragsberoende. I det läge som råder i dag är det mycket svårt att få till stånd ett konstruktivt och starkt samarbete med samebyarna mot Statens våldtäkter på våra marker. Man kan nämligen inte "bita den hand som föder en"
I det läget sitter samebyn.
Det är oerhört förödande, men smart uträknat av den politiska makt eliten i det här landet. Och där har vi väl svaret på våra frågor om varför ingen politiker verkar intresserad av att rätta till rennäringspolitiken!
Tja, tragiskt är det, och frågan är hur långt detta ska gå?

Pratade med äldste sonen i går kväll, och än låter allt bra med honom.
Jo, han är nog ganska fokuserad på att nå sina drömmars mål, att få jobba som brandman på heltid. Att få rycka ut och rädda människor i nöd.
Tur att det finns de som vill det!

En kommentar

  1. Allan Thörngren

    Hej!
    Låter krångligt det du berättar om autogirot. Har du inte någon kredit på kortet? Jag tror det är 6000 kr jag har och då spelar det ju ingen roll om pengar kommer in en dag fel eller inte.
    När jag betalar mina räkningar vid månadsslutet sätter jag också in den summa jag tror jag behöver för nästa månad på medmera-kontot. Blir det för lite fyller jag på när jag vill. Att nyttja en del av krediten ibland har en ringa kostnad.

    mvh / Allan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.