Marianne Johansson, Mosekälla

Tärnamarknaden!

Så är då "Tärnamarknaden" eller gränshandelsmarknaden som den väl egentligen heter, över för i år. Och då är sommaren slut! Ja det brukar kännas lite så, men i år har vi ju bara haft en grön sommar, så det kanske kommer mera?

Min semester är i alla fall slut, jag går på och jobbar i kväll! Trevligt? Njaa, jag skulle väl kanske inte uttrycka mej så, men det är trevligt att ha ett jobb att gå tillbaka till när semestern är slut!

Hur var då marknaden?

Jo som tidigare, mycke folk, mycke knallar och ja, i år har jag handlat mer än godis. Barnen saknar karuseller, men i övrigt har ni som jobbat med marknaden gjort ett kanonjobb i år igen! Den ser bara ut att växa, och är bra organiserad! Tack tack!

Vädret har kunnat vara bättre, det har varit kallt som attan! Men det får vi ta med någon annan än marknadsarrangörerna, och dessutom verkar vädret ha mindre betydelse för marknadsbesökarna i Tärnaby! Hoppas bara att knallarna och affärerna gjort bra affärer i helgen också.

Vi har haft alla barnen hemma, utom den älste som jobbat. Så det har varit fullt upp här, trevligt värre!

Brolle spelade på udden i lördagskväll, och han är ju jätte duktig!

Men på udden kommer man bara in från 18 års ålder, så många av de som verkligen gillar Brolle stängdes ute! En jätte miss tycker jag! Tärna är nog ganska ensam om att stänga ute ungdomar mellan 15-18 år från sommarens enda begivenhet! Det är faktiskt inte okej, men visst kräver det lite mer arrangemang och engagemang! Både av arrangörer, kommunen och oss föräldrar!

Jag tycker att man ska ordna det i ett system som man har på dansgalan i Storuman, där minderåriga får komma in på festplatsområdet i sällskap med en vuxen, och där man länkar samman den vuxne med den minderårige, så att man kan ringa den vuxne och att det är dennes ansvar, om den minderårige inte sköter sig! Den vuxne och den minderårige går in och ut på festplatsen tillsammans. Dessutom "fältar" socialsekreterare runt på Storumandagarna, något som man borde kunna ordna med även under "Tärnamarknaden" Och självklart har ALLTID vi föräldrar det största ansvaret för våra barn !

På festplatsen under Storumandagarna har man också öltält, där minderåriga inte kommer in.

Sedan kanske det ändå dricks ur medhavda varor, det är svårt att komma ifrån, så görs det ju nu, men som sagt, inne på festplatsen finns vakter, och med förstärkning av fältarbetare och ansvarsfulla föräldrar, så är jag säker på att vi skulle ha ett bättre lägen än i dag! Nu är de utestängda ungdomarna helt ute ur vuxnas synfält, och det kan hända vad som helst med dem utan att det uppmärksammas på en gång! För ni ska ju inte vara så naiva att ni tror att de mellan 15-18 år snällt sitter hemma och ser på film när alla andra är på udden! De vill självklart vara med där det händer! Och ni ska ju inte heller tro att bara för att de inte kommer sig åt de alkoholhaltiga dryckerna inne på festplatsområdet, så är de utom riskzoonen för att dricka sig fulla!!

Det känns faktiskt som att man överger ungdomarna, genom att neka dem att komma in på festplatsen!

Men jag hoppas och tror att detta var det sista året det var på det viset!

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.