Marianne Johansson, Mosekälla

Glesbygdsmedicinskt centrum!

I torsdagskväll fick jag veta vad Glesbygdsmedicinskt center egentligen handlar om.

Då var jag i Tärnaby och lyssnade till Gunilla Johansson socialdemokratiskt landstingsråd, och Peter Bergren distriktsläkare i Storuman och chef vid både Storuman och Tärnaby vårdcentraler.

Jag trodde tidigare att GMC var en vidareutbildning på distriktsläkare som ville jobba i glesbygden, att det var en ny utbildning och forskning som ev skulle förläggas i Storuman. Därför ifrågasatte jag också meningen med det, om landstinget ändå tänkte spara bort sjukvården i glesbygden.

Nu vet jag att ett GMC är en ide, där man runt en vårdcentral samlar andra aktörer ex fotvårdare, sjukgymnastik, apotek, frisör…ja, vad du vill. Det finns inget färdigt koncept! Jag fick också helt klart för mig att Landstinget inte är beredda att gå in och bygga nytt eller "gammalt" i Storuman, men för nåt år sedan sa man sig vara intresserade av att fortsätta hyra.

Det var liksom långt ifrån utbildningar som jag trodde!

Utbildningar av läkare görs ändå, oavsett GMC, dels genom den vanliga läkarutbildningen i Umeå, men sedan också vid fortbildningar, som kan förläggas lite varstans i inlandet! Naturligtvis också vid ett GMC!

3 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Tack för info.Visst kan man önska om man slipper betala. Vi har ett växande problem i Storuman med övertalighet på kommersiella lokaler. En byggherre måste räkna kanske 40 år framåt för att säkra en investering i nybyggda lokaler. Hur ser Storuman ut om 10-20-30-40 år? Sådant tänker presumtiva långivare på med undantag för politiska långivare som tycks tänka högst 4 år framåt. Apoteksvaror säljs numera av privata butiker och dagligvarubutiker och butiker bör vara samlade i centrum. Psykiatrimottagningen borde kunna inrymmas i vårdcentralen om korttidsdemensvården och en del annat flyttades ut.

  2. Gunnar Andersson

    Väldigt lite kommentarer ang detta ämne! Vet själv inte riktigt vad jag tycker, När Peter lägger fram sina tankar låter det ju briljant, men när man sen tänker på saken så ser man ju vissa svårigheter inte minst det att det verkar bli kommunen som skall stå för byggnadskostnaderna samt placeringen utanför centrum kommer ju att skapa tomma lokaler i centrum alternativt outhyrda lokaler i Gmc.Slutsats bra intiativ av dr Bergren men det krävs en hel del finslipning innan jag tycker att vi skall satsa några större summor i detta.

  3. Erold

    Som vanligt så är bloggHåkan och hämtar info av diverse bloggare istället för att närvara då de som sitter med ärendet har träff—
    VILL du Håkan att storuman skall utvecklas,eller lobbar du för andra kommuner/regioner?
    Att höra i andra hand(utan att kunna ifrågasätta projektledarna)brukar väl oftast vara ”vridna”åt de håll åhöraren/uppgiftskrivaren vill att det skall vara!
    HÅKAN!!Kom på träffarna för guds skull och få en egen uppfattning om fakta(som Marianne tex) istället för att gömma dig för ögon mot ögondialoger.
    Och Håkan!Tänkte du 4 årfram,då Prästkragen,stefansgården och flyget köptes?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.