Marianne Johansson, Mosekälla

Övningskörning!

Vi har en son som snart fyller sexton år.
Då får han börja övningsköra bil.
Tidigare så ansökte man om lämplighetsintyg både för eleven och för den eller de som skulle vara övningsledare. Kravet på övningsledaren var att man skulle kört prickfritt i fem år.
Tillståndet för elevens lämplighetsintyg fick man lösa med några hundra kronor.
Sedan var det bara att övningsköra.
Natten mellan den 31 december 2005 och 1:a januari 2006 ändrades detta i ett nafs.
Nu måste övningsledarna gå en kurs på tre timmar, och för oss här i Tärnabyområdet innebär det att vi måste åka ner till Storuman för här i Tärnaby finns inga godkända lärare, den som utbildat sig har för lite pedagogik för att få hålla en sådan här utbildning, trots att personen ifråga utbildat både militärer och tulltjänstemän. Då kan man kanske tänka att man kan ta upp den godkände läraren från Storuman hit, men se det går inte för här finns inga godkända lokaler! Vi har skola i Tärnaby, men där kan man inte hålla en utbildning för vuxna övningskörningsledare, men det går bra att undervisa barn där??
Det krävs ingen speciell pedagogik för att vara utbildare vid jägarexamen eller för att ta ett förarbevis!
Vi som ska övningsköra med våra ungdomar och bor här uppe måste alltså åka ner till Storuman. Ja, ja vi får vara glada över att vi inte behöver åka ännu längre, till Lycksele eller Vilhelmina där trafikskolorna finns. För detta går ju ut på att trafikskolorna ska tjäna ännu mer pengar på dem som ska ta körkort och de som ska stötta dem. Jag antar att den privata övningskörningen snart är ett minne blott, för i de här fallet samarbetar vägverket och trafikskolorna, ja nåt annat kan jag inte tro när man ser dessa fakta.
Detta gör mig heligt förb?.

Annars så kom jag mig upp i morse och bakade "kakun" men den är snart slut.
Ska försöka förära äldste sonen en påse också.
I kväll åt vi risgrynsgröt och gjorde "lappläxan" tillsammans med Grannarskäringa och hennes far. Vi var riktigt duktiga, men hur rätt det blev återstår väl att se.

I morgon ska vi till veterinären med tiken. Vi ska avbryta hennes ev. havandeskap.
Hanhunden har stora problem med sina öron, och det är inte ansvarsfullt att låta det gå i arv till valparna.
Men jag är lite orolig för tiken! Jag hoppas att vi inte utsätter henne för alltför onödiga risker? Jag vill ju att hon ska kunna få valpar en dag, men med en annan hanhund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.