Marianne Johansson, Mosekälla

Klasskassor och skolresor!

Söndag kväll och allt är lugnt!
Jag har fått kontakt med mitt nätverks kompis igen efter att inte hört av honom på säkert två månader. Det var roligt! Vi har så mycket att prata om så tiden går så fort.
Min syster och hennes familj har varit här uppe på besök i helgen, hennes yngsta flicka sov här hos oss i natt. Det är så trevligt.
Vi har haft ut näten efter "lecksförbudet" och fått fyra fina börtingar, eller öringar tror jag det heter på svenska. Så det blev färsk fisk till middag i dag.

Vi har haft en del diskussioner här i familjen i helgen kring klasskassor och skolresor och vad som är realistiskt att ha som mål med dem. Ska man jobba som besatt, sälja saker typ kakor, kokosbollar, stå portvakt sälja strumpor, plastpåsar, julkort, polkagrisar you namne it! Det är också ofta på det viset att vissa ungar i klassen är duktiga att komma med förslag på vad man ska sälja och vad man ska göra, men de är inte alltid så duktiga på att sälja och jobba själva. Det blir inte alltför sällan otrevliga slitningar i klassen. Vår näst äldste son hoppade av sin klass skolresa när han gick ut nian.
Vad är det som är viktigt med att man gör något tillsammans innan man slutar nian?
Är det att resa utomlands, helst till Bahamas?
På senare tider har vi upplevt några ganska lugna år med våra barn som gått ut nian och med deras klasser. Vi föräldrar har lagt någon hundring per år i deras klasskassa, ungarna har ordnat diskon o s v och sedan har man gjort något för de pengar man haft när grundskolan närmat sig sitt slut. I våras var yngste sonen och hans klasskamrater i Hemavan där man hyrt en stuga av FBU för en helg. De umgicks åt godis såg på film mm och hade en trevlig helg i gemenskap. Behövs det något mer? Är det själva gemenskapen eller är det resmålet som är viktigast?
För mig är det enkelt, vi föräldrar lägger en hundring per termin och barn i klasskassan, och om ungarna vill ordna någonting ex disko för att tjäna pengar så är det okey, sedan gör man något skoj för de pengar man faktiskt har innan man skingras på våren. Att springa runt och sälja saker är inte alltid så lätt på en liten ort där det kanske pågår försäljning i flera klasser samtidigt, och särskilt svårt är det förståss när man bor på ett så litet ställe som Mosekälla.
Det har förståss också en viss betydelse vad det är man säljer och när man gör det. Plastpåsar i bär, svamp och jakttider kan gå ganska bra, och polkagrisar brukar också fungera, men sedan är det faktiskt mycket tveksamt.
Ofta tvingas föräldrar och i vårat fall morföräldrarna att köpa fast man kanske inte alls vill ha varan, eller kanske kan köpa den billigare på Konsum!
För i regel är det också ganska dyra varor.
Ja, detta är ett aber och har förorsakat heta diskussioner förut i klasserna.
Ibland har jag förundrats över att det nästan verkar som om föräldrarna är mest ivriga på att ungarna ska resa långt bort någonstans, de verkar nästan vara de som är drivande i fråga?? Jag undrar varför?

I kväll har vi -2 grader här, och det känns på allvar att hösten är här. Det är jätte skönt tycker jag. Nu ska jag krypa ner under mitt varma täcke och sova gott. Burie jijjie God natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.