Marianne Johansson, Mosekälla

Religion och ideologi

Läste på Aftonbladet att Jan Gulliou tyckte att bloggar var meningslöst svammel av folk som inte hade nåt bättre för sig.
Tja, jag kan nog hålla med honom, åtminstone till viss del. Nog har jag mycket annat vettigare att göra än att sitta här och skriva svammel, men det är ju så mycket roligare att skriva.
Nog sitter jag ju hellre här och svamlar och tycker mig vara klok än att diska, dammsuga sortera tvätt eller måla hus.

När jag vaknat i dag så låg jag och hörde på utfrågningen med Göran Hägglund, KD ledaren. Bla ringde en småbarnspappa in och frågade vem som skulle utnyttja vårdandspengen på 3-4000 kronor som alliansen lovar småbarnsföräldrarna?
Ja, det kan man ju undra. I dag har småbarns föräldrar en möjlighet att använda sin föräldrapenning så att man kan stanna hemma längre med sina barn när de är små. Ett bidrag på 3000 kr efter skatt gör det naturligtvis bara möjligt för dem som har en partner med hög inkomst att välja att vara hemma. Jag vet inte vilken värld de lever som tror att ett vårdnadsbidrag i den här storleken öppnar möjligheter för ALLA att vara hemma med sina barn??
Man kan bara skratta åt eländet.
Det är det jag tycker är så bedrövligt med den borgerliga alliansen, man är så snäv i sin syn på hur människor i Sverige faktiskt har det. Man tror att arbetslösa nekar att ta jobb för att leva på A-kassa och att sjukskrivna egentligen inte är så sjuka????.. Det är cyniskt och verklighetsfrämmande.
Det är fler företags chefer som fuskar än arbetslösa och sjukskrivna.
En annan lyssnare frågade Göran Hägglund vad det var för kristet i att stödja de borgerliga som ändå står för de välbärgade människornas politik?
Detta var en väldigt intressant fråga tycker jag.
Jag tycker att det överlag är genomgående för den religiösa världen. Kyrkan har alltid stått på de rika och starkas sida om man tittar tillbaka på historien.
I Kyrkans ögon var det fult att vara fattig. Om man var fattig var det av egen förskyllan, precis som om man i dag är sjukskriven eller arbetslös?
Prästerna och Kyrkorna har alltid eftersträvat makt och fördömt människorna som fallit utanför ramarna som satts upp av kyrkan.
Det är också religionen och kyrkorna som gett kvinnan den undanskymda platsen vi har i dag, och som vi så febrilt kämpar emot att vi glömmer bort att vara stolta över att vi är kvinnor.
Och hur många religions krig har inte rasat på jorden?
Jag tycker att det är intressant att ställa sig frågor som hur går tron ihop med pengar, makt och krig?
Hur kan man försämmra odsen för redan utsatta människor om man säger sig vara troende?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.