Marianne Johansson, Mosekälla

Sista älgjaktsdagen på första perioden för kronlagen

Sista älgjaktsdagen på första perioden för kronlagen.
Jag eldar i spisen och pannan för att torka dyngsura jaktarkläder.
Bredvid mig på golvet sover äldste sonens hund Buck, i dag har han fått visa vad han går för, och nu är han trött.
Buck är en blandras hund, och en duktig älghund. Han är lugn och trygg och otroligt nyfiken av sig. I dag fick han välförtjänt flyga helikopter hem tillsammans med sin genomblöte husse.
Buck och jag har ett lite speciellt förhållande till varandra. Ett förhållande som inte alltid hans husse ser med blida ögon på, ty det är jag som skämmer bort Buck med godsaker vid bordet och andra små specialiteter.
Buck har nämligen de rundaste, största och oskyldigaste ögon som jag sett på någon hund någonsin, och jag klarar inte riktigt av att motstå när han tittar på mig med dem. Å andra sidan har jag även svårt att motstå Tjapp, Nala och Nasties blickar också, så jag skämmer nog bort dem likadant. Fast jag vet att man inte ska???..
Hundar är speciella, de blir familjemedlemmar med egna personligheter, och jag vill aldrig mer leva utan hund. Vi var utan hund i ca tre år, det får räcka.
Annars har vi haft hund sedan äldste sonen var liten. Det är en bra kombination med hund och barn. Det är trevligt att ha både hund och katt också. Vi har en katt som heter fröken Forsberg. Men hon tycker nog att det kan bli lite för mycke hundar här. Dom leker lekar med henne som hon inte riktigt gillar, så då gömmer hon sig. När jag sätter mig i mitt soffhörn framemot kvällen kommer hon fram och kurar ihop sig i mitt knä och spinner förnöjt, för hon vet att det är en fredad zon för hundarna när hon ligger där.

För mig är ungar livet, och ungar kombineras med fördel med djur tycker jag. Jag tror att barn kan lära sig mycket av att växa upp tillsammans med djur.
Våra barn har som sagt var alltid haft hundar kringom sig. Den tiden vi inte hade hundar själv så hade grannarna hundar som barnen umgicks med.
Och vi hade ju djuren i ladugården. För våra ungar är det inget konstigt med att man jagar, och att man slaktar djur för att äta själv.
Det är också självklart att man tar hand om sina djur på bästa sätt.
Vi blir oerhört upprörda när man ex läser om hunden Charlie som måste avlivas pågrund av att hans husse inte tagit hand om honom på rätt sätt.
Den här hunden och hans husse bodde granne med oss ett antal år.
Men då fick de ofta vara ute och motionera, och vi kan inte se att de inte fick mat och vatten iordning. Därför är det ännu mera ofattbart att de gått så illa sedan. En hund är precis som ett barn, till 100 lojal med sin husse/ matte, förälder. De är så beroende, och klarar man inte av uppgiften ska man begära hjälp innan det gått så långt som för Charlie.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.