Marianne Johansson, Mosekälla

I dag har jag inte gjort någonting!

I dag har jag inte gjort någonting. Jag sov till ca 14:00, sedan har jag läst en bok som jag lånat av min kollega. Den är riktigt bra faktiskt.
Min karl har varit i skogen med äldste och yngste sonen, och flickorna har varit hos mormor och morfar. Det har varit tyst och lugnt.
Men det är svårt att sova på dagen, åtminstone har jag svårt att sova på dagen, och jag är lika trött när jag vaknar. Det blir fel ikroppen.
Vi pratade om det i natt på jobbet, hur det sliter på en att jobba natt. Och min kollega har jobbat natt längre tid än jag. Tidigare pratade jag med en annan yngre nattkollega som sa att hon tyckte minnet försämrats sedan hon börjat jobba natt. Ja, det upplever jag också, ibland blir jag riktigt förskräckt över mig själv! Jag har svårare med koncentrationen också. Ibland, särskilt när man just "vakat av" kan det vara jätte svårt att fokusera på vad en annan människa säger till en. Det är bara så att nattvak sliter oerhört på en, och jag tycker att vi som jobbar natt borde få ett risktillägg, då vi faktiskt enligt forskningen förkortar våra liv med minst fem år. Jag tycker att vi nattarbetare glöms bort i alla avseenden. Det tas inte hänsyn till oss när det är kurser, personalmöten eller andra sammankomster. Vi finns liksom inte, ändå så behövs vi i samma utsträckning som dagpersonalen.
Ibland kan man känna sig lite som en piga till dagpersonalen, vi ska städa och tvätta om nätterna, det är inte det vi är utbildade till. Man kan också undra över vem som städar om nätterna om det är renlighet man vill åstadkomma? Det är inte lätt att städa och få det rent i lampbelysning. Men det är inte dagpersonalens fel, det är ju bara det att i regel är nätterna något lugnare och något måste vi ju göra på natten. Det glöms lätt bort att 50 % av vår energi går ut på att hålla sig vaken. Och händer det något så måste vi hålla huvudet klart än om vi är spytrötta! När gamla människor fullproppade med sömnmedecin är uppe och strosar på natten är det ju lätt hänt att det blir fallolyckor.
Tja, ingen skulle behöva jobba på natten. På natten ska man sova och ladda om batterierna. Men det går inte att lämna gamla och sjuka utan tillsyn om nätterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.