*klura* på den ni

Åke sa en sak igår som väckte en del huvudbry…kanske, i alla fall för mig, men jag vet inte om jag är världens smartaste person 🙂

Nå, han har som bekant (för er som vet hur han ser ut) en del skäggväxt. Ibland rakar han bort det precis som han gjort nu och när det blev snack om det igår på café kvällen så skyllde han på att han ville ta bort det som blivit vitt/grått, men, tyckte han, visst är det konstigt att skägget, som faktskt suttit i ansiktet, 18-20 år mindre tid än håret på skallen, ändå blivit så mycket /vitare/gråare än håret på huvudet. Hur kan det komma sig?

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

  1. Theresé Hällsten

    Enligt forskare är gråhårigheten genetisk, alltså från ens föräldrar. (stackars mig) Den uppstår oftast först i tinningen sedan bakhuvudet för att sen fortsätta med skäggväxt. Pappa har ju tunnare hår på huvudet så de gråa stråna syns väl sämre där. Grått hår är också grövre & blir lättare tovigt än normalfärgat hår. Enligt studier så är det veteperoxid som gör håret grått. (Det man har vid blondering) Kroppen bildar väteperoxid själv & när man är ung så omvanldar kroppen detta till vatten och koldioxid så man inte blir gråhårig. Annars kan gråhårighet bero på chock eller trauman, som morfar..

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Theresé Hällsten (2010-04-09 11:38)
    *skrattar högt*, det låter som om din morfar haft en traumatisk upplevelse, kanske medan jag bodde hemma, hahaha…nä jag vet vad du menar, han råkade ju få ett träd i huvudet och det var nog en rejäl smäll, som orsakade vitt hår på den fläcken. Men skägget har lik förbaskat, funnits mindre tid än det på huvudet. Och din pappa har inte så många gråa strån på skallen…än. Men det varierar säkert som du säger, beroende på arv osv.

  3. Nina

    Det kan väl vara på samma sätt som att man kan ärva mammas bruna ögon och pappas ljusa hud- alltså hårgenerna från den ena är dominanta och skägggenerna från den andra är dominanta?

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Nina (2010-04-10 13:42)
    Mm, kan du svara mig på detta då, min pappa har ett brunt öga och ett blått, om det bruna är dominant, varför fick inte jag bruna ögon då? Jag vet, det är inte alltid som man tror eller tycker, dessutom hade varken min farmor eller farfar något brunt i sina ögon, en liten mutation, det är just vad min pappa är 🙂
    Ha det gott!

  5. Nina

    Ja, det kan jag faktisk, men jag vet inte om det räcker med 600 tecken. Vi är alla bärare av 2 ögonfärgsgener. Dvs mamman kan ha ett blått och ett brunt gen och pappan kan ha ett blått och ett grönt, men båda kan ha blå ögon. Barnen får ett gen från var och i teorien kan, om dom får 4 barn, få 2 blåögda, 1 med gröna och 1 med bruna. Och dom blåögda kan överföra bruna eller gröna till sina barn. (Mina blåögda gudbarn har föräldrar med gröna och bruna ögon, och den brunögde har sitt bruna gen från sin blåögda pappa, som har fått det från sin syd-amerikanska pappa). Fattade du något av det?

  6. Nina

    Hadde varit lättare om jag kunde rita det till dej.( sa jag att jag fick högsta betyg i anatomi en gång i tiden…*skrattar*) Hur det hänger ihop med ögongener är en av dom få saker jag fortfarande minns. Om du kunde sett längre bak i släkten hadde du nog hittat brunögda gen som sen har legat gömt bakom blåa ögon tills det dök upp på din pappas ena öga:-)

  7. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Nina (2010-04-11 02:47)
    Jadu, jag och begripa mig på sånt där, det är tufft. Men jag vet att när vi hade biologi och läraren sa att det bruna alltid, dominerade och jag då frågade honom av vilken anledning jag då inte fått bruna ögon, så blev han tyst. Det ä nog som du säger, långt bak kan det ha funnits något brunt. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.