Den nya mat kommunen
Igår var jag och pratade på en lokal MATmässa vid Gårdsbutiken. De var 5 lokala företagare som var där och presenterade sina produkter. Vilhelmina har stora möjligheter att bli den nya matkommunen likt SVerige har att blid et nya matlandet. Vi har väldigt många lokala matförädlingsföretag som gör hög kvalitativa produkter. Vid senaste Smaklust mässan fick Erland Gustafsson 3 medaljer för sin rökta älgstek, sin renkorv och sitt torkade renkött, Martin Bergman har fått pris för sin pepparlax, sin citrongravade lax och sin Souvaslax och Helen Gavelin har fått pris för sin kråkbärsgele. Till detta så har vi Solbritt Hansson som jobbar med olika produkter av växten Kvanne, Jahn Eliasson vid Vilhelmina Vilt och Rickard Norberg vid Drottninglandets sylt och bär som serverar julbord på Tyrol varje år med ett 35 meter långt julbord med över 230 olik rätter med utsprung från Vilhelmina. Leif som gör korv utifrån gamla traditionella Vilhelminarecept. Dessutom finns Maria Svensson som säljer fisk i olika former odlad i Malgomaj, Fiksslakteriet från det nya Rödingsodlingsföretaget, Annelie och Johan Karlsson som bakar tunnbröd, tillverkar ost och med pappa Lalle som föder upp grisar. Vi har Ebba och Arne Winberg som driver jordbruk med nötdjur, samebyarna som jobbar med renkött. VIlhelmina södra sameby startar slakteri och styckeri nu i vinter. Paul i Golisen som gör älgkorv och Maritha på nästet som bakar tunnbröd liksom Spruce mountain som tillverkar olika produkter bla a tunnbröd. Jag har säkert missat flera stcyken företagare i den här uppräkningen men som ni ser så har vi mat så vi kan försörja både oss själva och många andra. Hög kvalitet, närproducerade, varierat utbud och innovativt tänkande gör att Vilhelmina kommer att bli ett spännande besöksmål för att äta gott.
Senaste kommentarerna