Att förlora jobbet…..

Tänker ikväll på alla de som idag fått beskedet att De mister sitt jobb på Volvo. 350 Umeåbor blir arbetslösa enligt VK. Det är ett förfärligt besked för de som mister sitt jobb och alla andra som berörs.
När Vilhelminasågen stängde ner drabbades vilhelmina tungt. Närapå 10 % berördes på något sätt i Vilhelmina. I Umeå blir det en betydligt lägre procentsats som berörs av Volvos nedskärningar. Det som är lika är att både i Umeå och Vilhelmina så fanns eller finns inte så många industriarbeten. När sågen slog igen fanns ingen annan industri att gå till, det är en liknande situation i Umeå trots att det är en stad.

Umeå är en stad som byggts på offentlig sektor som tex. NUS och Universitetet, privata företag har varit en mindre arbetsgivare. Nu växer företagandet i Umeå och det är bra och en förutsättning för att det ska kunna bli en hållbar stad. Service, handel och små företag som driver på i olika sektorer och branscher är otroligt viktiga för Umeå och för länet. Fyra av fem jobb skapas i små företag och därför måste företagandet stimuleras.

Jag hoppas att de som nu mist jobbet ska finna sig nya vägar likt de Vilhelminabor som miste jobben vid sågen gjort. Många bor kvar, många pendlar till jobb men tyvärr var det även många som flyttade.

En kommentar

  1. Ingemar Wahlström

    Då jag pluggade Media 90-91 hade en tjej i klassen en bakgrund på en kablagefabrik i N orberg varifrån hon varslats tillsammans med ganska många arbetskamrater. I det läget var det många som tyckte synd om de som fått sluta, föga förvånande. Men fem år senare var det många av dem som hade blivit vinnare genom att de kunnat utbilda sig eller hitta mer givande jobb. Ett varsel är ju självklart ett elände men det KAN leda till något nytt och bra även om det kan vara svårt att se då varslet läggs…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.