Vem ska tjäna på vindkraft?

Förr veckan var jag med på stämman för föreningen Sveriges vattenkraftskommuner. Där gick diskussionerna när det resoneras om vindkraftsåterbäring till de kommuner där de byggts vindkraftsparker.

Det finns en oskriven regel om hur återföring ska fördelas mellan de lokala aktörerna. Men idag så kör vindkraftsbolagen över kommunerna och det blir en väldigt låg återföring eller inget alls.

Hela Sverige ska Leva rekommenderar på samma sätt som LRF följande en återföring till det lokala samhället. De säger tex. att vid anläggningar med mer än fyra vindkraftverk bör minst 20 procent av kapaciteten erbjudas för lokalt delägande, gärna till självkostnadspris.
 
En ersättning i form av bygdepengar ska enligt de här riktlinjrna fördelas så här: 
 
          För vindkraftanläggningar med 1 – 3 vindkraftverk och när vindkraftverken till minst 20 procent är lokalt ägda är frågan om bygdepengar helt öppen.
 
          För anläggningar med 4 vindkraftverk eller fler, på privatägd mark som skapar lokala intäkter i form av markarrenden, bör ersättningen uppgå till cirka 0,5 procent.
 
          För övriga vindkraftanläggningar bör ersättningen uppgå till minst 1 procent.
 
Problemet är att idag så kör vindkraftsbolagen över både bybor, kommunpolitiker och bryr sig inte om några riktlinjer. Vad är det tex. som händer i Sollefteå??
 
I den här frågan fick vi veta att kommuner kan tjäna upp till 20 % av sina elkostnader om man planerar och samverkar med andra kommuner som havindkraft….Intressant!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.