Upphandling igen,,nu Företagarna!

Vid Länsstyrelsens upphandlingsdag i Lycksele i veckan så redovisade Torbjörn från Företagarna hur offentlig upphandling ser ut för små företagare. Han visar att 99,3 procent av företagen i Västerbotten är små. Varje år köper kommuner, landsting och staten varor, tjänster och byggentreprenader för mycket stora summor. Offentlig upphandling är således av stor betydelse för samhällsekonomin i länet.

Många upphandlare upplever att det kommer in få anbud och de små företagen tycker att det är för krängligt att lägga in anbud. Det är dock mer än 31 procent av de företag som i dag inte deltar i offentlig upphandling är intresserade av att göra det i framtiden. Att lägga in anbud är krångligt och tar lång tid. Men om man använder e-avrop som finns på webben blir det både enklare och tydligare.
Kommunerna själva måste även de ändra sätt att jobba på för att både köpa bra kvalité, pris och stimulera den lokala ekonomin. Att ställa relevanta krav och förbättra dialogen med företagen INNAN man lägger ut anbud är oerhört viktigt liksom att man delar upp upphandlingar i mindre delar.
 
Kommunerna som samarbetar hamnar mer rätt mot den lokala marknaden, man får bättre kompetens och mer vana av att föra dialog med företagen. Det är en risk att vända sig till ”storebror” då släpper man möjligheterna att stimulera det lokala företagandet och få bättre villkor. ” en av deltagarna ser såhär på frågan. Då svarar kommunföreträdare från Vännäs att de köper stöd från Umeå men de bygger nu egen kompetens för att kunna ta mer lokal hänsyn i samarbete med Umeå.
 
6 % av företagen tycker att upphandlingarna inte går rätt till, 13 % anser at det inte är nån mening och 28 % tycker att det är för komplicerat och tar för mycket tid. 55 % av företagen överklagar inte beslut som de tycker gått felaktigt till då företagen inte vill överklaga för att risker att få en försämrad relation med kommunen.
 
Du kan ladda ner rapporterna från Företagarnas hemsida. www.foreagarna.se och använda för att fundera och diskutera hur kan vi göra upphandling som ett verktyg för tillväxt i våra små företag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.