Småskalig mat och gränshinder!

Mittskandia är en samarbetsorganisation för gränsregionalt arbete. Fokus ligger på samarbete, kommunikation och sammanhållning där gränshinder är en stor fråga. Jag har varit vice ordförande under året som gått och är nu i två dagar ledig från jobbet för att vara med på årsmöte i Sömna. Jag samåkte med Greger och Bert-Rune som är kommunalråd i Dorotea och Åsele. Resan efter den fantastiskt vackra Sagavägen tog 6 timmar efter diverse krångel med GPS,n. ÅK Sagavägen i sommar, ni ångrar er inte då vyerna är fantastiska.

Medlemmarna finns i båda länderna och är regioner, kommuner och näringslivsorganisationer. Men vi jobbar även med Kvarkenrådet, Botnia Atlantica programmet, Nordiska ministerrådet (som är en organisation mellan de nordiska ländernas regeringar för att stärka identitet, öppenhet, kompetens, samarbete och utveckling inom olika område.)  
Temat för årsmötet 2011 är småskalig mat och gränshinder.
Paula Mikkola från Nordkalottrådet berättar om vilka tjänster som finns för företagare som vill driva företagande över länderna i Norden, Grensetjänsten. De hjälper till med allt som har med gränshandel att göra, moms, tull och andra regler.  
Mathias Lindström berättar om Kvarkenrådet och deras arbete för att stärka samarbetet och kommunikationerna över Finland – Sverige över Kvarken. www.kvarken.se
Qvarkenfood och Nordlandsmat berättar om sina arbeten för lokal mat.  Jag pratar med en av dem om de kan stötta lokala företag som ska åka till Stockholm för att marknadsföra mat från Västerbotten. I Norge ska de småskaliga producenterna distribuera sina varor tillsammans med Tine, (Deras Norrmejeri) för att få hållbarhet både prismässigt och kvalitetsmässigt.
Vi får se exempel på småskalig matproduktion under dagen och även se en ”Servicepunkt” ett hus med äldreomsorg, rehab platser, bibliotek, kiosk, försäljningsplats, restaurang, barnomsorg och samlingslokal, bio, hotellboende och konferensmöjligheter allt i samma hus. En bra idé som vi borde titta lite närmare på i våra inlandskommuner…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.