Bra med matfusk!
Ja den rubriken kan man verkligen sätta på svenska statens inställning till fusket med den mat vi äter. I Sverige år 2016 är det i princip fritt fram att fuska med livsmedelstillverkning, ersätta dyrare ingredienser med något annat och sen komma undan med det. Så fungerar det faktiskt.
Som konsument kan du inte driva din sak och kräva reklamationsrätt vilket du kan på en trasig tv som du köpt. Utan det är staten som ska försvara dina intressen via bla Livsmedelsverket samt kommunernas egna kontroller. Problemet är bara att lagstiftningen är fullständigt tandlös.
Minns du hästköttsskandalen 2013? Det blev inget rättsligt efterspel av det. Ja du läste rätt, det var bara att igonerera reglerna och du fick betala för det när du köpte lasagne. Dålig djurhållning fick vi på köpet.
Likadant med den stora köttskandalen 2012 då minst 50 ton fläskfilè färgades för att säljas som oxfilè. Ynka 200 000 i böter blev straffet för företagen bakom fusket. Det är så lågt att det finns inget incitament att inte fuska. På straffskalan är livsmedelsbrott nämligen jämförbart med snatteri, ja du läste rätt igen. Det gör att polis och åklagare prioriterar ”allvarligare brott” vilket gör att åtal efter åtal läggs ned. Hästköttsskandalen ledde till noll förundersökningar. Samtidigt frodas självklart också den organiserade brottsligheten då straffen är i princip obefintliga och vinsterna höga.
Nu vet jag att regeringen till skillnad mot den tidigare borgerliga regeringens totala handfallenhet i frågan äntligen utreder att återinföra fängelsestraff för matfusk, sedan det avskaffades 2006. Kan Danmark, Finland och Norge ha fängelse på straffskalan så borde också Sverige kunna det. Staten måste sluta bete sig som en bananrepublik och sända en signal till rättsväsendet att detta är ett prioriterat brott.
Senaste kommentarerna