Lucas vardag

Lite smått och gott som jag bjuder på - smågodis surt och sött, samt lite salt

Solen skiner Himlen är blå

Ibland undrar man.. Hur kommer det sig att så många människor anser sig inte vara rasistiska – men ändå uttrycker sig så plumpt?
Jag är invandrare – flyttade till Sverige i september 1974. Alltså har jag bott här i snart 40 år.
Hör alltför ofta om hur folk tycker illa om invandrare – sen säger de ”Du är ju från Finland så du räknas inte du är ju nästan som svensk”.
Vi flyttade till Sverige pga jobb och jag var 12 år så jag hade nog inte så mycket att säga till om.
Jag har inte flytt mitt land pga krig – förföljelse eller på annat vis varit tvungen att lämna mitt land. Jag gick på svenskspråkigt dagis och svenskspråkig skola i Finland så när jag flyttade hit så kunde jag svenska – dock finlandssvenska och bröt en del på finska.
Jag kom hit ganska så väl förberedd.
Vi levde inte på sociala och fick en massa bidrag och mina föräldrar fick jobb direkt.
Vi var 4 syskon och alla 4 fick gå i olika skolor eftersom klasserna var fyllda.
Mina föräldrar valde väl lite galet att flytta i slutet av september till ett annat land så man hamnade ny i klassen mitt i terminen.
Nåja jag är ”Finne” som bor i Sverige och är jag i Finland så säger de att man är ”svensken” som är hemma på besök..
Rotlös – det är vad man är och blev av allt detta.
Bodde i Södertälje första åren och dit kom en massa Syrianer och där bodde en hel del finnar. Om man blundade och satt i Hovsjö Centrum så kunde man nästan tro att man var i Finland för de flesta pratade finska.
När vi hade orientering en gång så minns jag att det stod på kartan ”Björneborg”.. tänkte att det var ju nästan i Vasa –  trodde att jag var nära hemma i Finland…
Nåja vi bodde i Hovsjö och jag hamnade med i ett gäng som gjorde en del bus. Vi var finnar alla och det var nog lite farligt vissa gånger med allt som jag drogs in i.
I klassen var det en del som sa ”Jävla finnjävel”..
Jag var tacksam att mobba för jag var liten till växten.
Sen kom invasionen av alla Syrianer och jag minns att nån skrivit stort på väggen i tvättstugan ”Assyr assyr jag tro jag spyr”.
Helt plötsligt så var vi inte så ovälkomna vi finnar för nu var det alla ”svartskallar” som kom och de hade skabb de levde på fruktbidrag och de våldtog blondiner och värst av allt var att de ville ju köpa upp hela Södertälje och ha det som en egen Syriansk stad.
Rasismen i Södertälje var hemsk – en av mina ”vänner” blev erbjuden bostad i Geneta och tackade fort nej då det var utländska namn på brevlådan. Att de själva var finnar och invandrare var som bortblåsta.
Jag fick jobb på konsum och en av mina jobbarkompisar sa åt mig:
”You are a finnish boy with very much finns in your face”.. jösses – en kille på 17 år känslig som fan fick det sagt åt en..
Jag fick några vänner som var från Syrien och de var jättetrevliga.
Klasskamraterna var både svenskar, finnar och syrianer. Inga problem.
Jag har aldrig haft nåt emot invandrare. Men jag har ofta tänkt att de  som flytt sitt land är väl de som haft råd att fly.. de har tagit med sig massor med pengar och lämnat de fattiga kvar i hemlandet som fått kämpa för sina rättigheter.
De hade råd e..

Nåja när jag jobbade på Konsum i Hällnäs så kom det in en invandrare och ville handla – jag sa som jag sa till alla ”Hej” – han tittade förvånat på mig och sa att ”Du säga hej till mig – ingen här säga hej till mig varför du säga hej”???
Jag blev förvånad och vi började prata och jag hjälpte honom så gott det gick med att hitta rätta varor kryddor och han var mycket trevlig och tacksam.
Veckan därpå kom han in med en massa vänner (invandrare) ifrån Vindeln och ville handla hos oss.
Jag blev glad och jag hjälpte de med det de ville ha och beställde hem varor som de efterlyste.
De kom varje vecka och handlade och jag sa att de var välkomna och handla men att de visste väl att det gick lika bra att beställa dessa varor i Vindeln om de ville.
”Nej vi beställa av dig du säga hej – du vara trevlig och vi gilla dig – de i Vindeln inte säga hej”
Så jävla tragiskt! Fördomsfulla människor!
Jag blev goda vänner med dessa och senare flyttade de härifrån för jobb i Göteborg. Tänker ofta på hur det gick för de senare i livet.
Jag tror att de flesta säger ”Jag är inte rasist” men jag vill att de som kommer hit inte ska leva på bidrag, de ska ta jobb som svenskar inte vill ha och jag vill inte ha de som grannar. De ska helst köra dåliga bilar och bo där ingen annan vill bo och de ska alltid vara tacksamma för att de fått komma hit – men jag vill inte umgås med de.
Jag gillar deras mat jag vill inte att de snor våra kvinnor och helst så ska de jobba dubbelt.”
Så mycket dubbelmoral.
Ibland önskar jag att alla som är invandrare dvs födda utomlands eller har föräldrar som är födda utomlands skulle få ha en egen helgdag då alla fick vara lediga hemma från jobbet dvs 2:a onsdagen i december. Då får alla ledighet med lön.
halva Sverige skulle ju stanna.
Då gäller det ALLA även Norrmän danskar finnar iranier eller thailändare etc..
DÅ kanske många skulle inse att utan invandring så stannar Sverige.
Jag har bekanta som har sjukdomen ”Latus maskus” dvs lata arbetslösa som lever på sociala som är svenskar och som sitter som bitterfittor och klagar på alla invandrare..FY FAN!!

Mycket med invandringen har gjort Sverige till ett mångkulturellt land och utan invandring så skulle vi väl knappast ha nåt kebabhak, pizzerior, thaimassage, morotslåda eller inte ens idrottsproffs..
Men då blir det helt plötsligt legalt – vissa saker går bra vissa inte alls.

Jag kan tycka en hel del och en del av det jag tycker kanske är naivt eller galet men det är vad JAG tycker.
Jag  tycker till exempel att hemspråksundervisning kan slopas – det kan man få betala för på privat väg. Är jag finne och vill behålla finska språket så ska jag betala för det på privat väg eller så får föräldrarna upprätthålla mitt språk. För det ska ju inte tas ifrån skolans budget och på vanliga lektioners bekostnad. jag anar att om jag flyttade till Egypten eller Portugal så fick jag nog se i stjärnorna efter svenskundervisning.
Man tar seden dit man kommer. Vill jag som invandrare bo i ett annat land så är det just det landets lagar som gäller. Då kan jag inte omskära barnen, eller aga mina barn eller hälla syra på min otrogna partner eller som det är i vissa länder tillåtet med månggifte. Nej i Sverige är det Sveriges rikes Lag som gäller och det ska gälla alla. Annars så får man låta bli att bo här.
jag kan väl knappast begära att det ska byggas kyrkor, moskeer, tempel eller skolor som jag har i mitt hemland. OM jag inte bekostar allt själv.
Nuförtiden skrivs och pratas det en hel del om burka på kvinnor. Nåväl ha de på dig i ditt privatliv och det är upp till dig – men när du arbetar så får du ta seden dit du kommer. Inte kan du väl tro att du kan dölja ditt ansikte om du jobbar med barn i en svensk förskola?
Eller om du ska legitimera dig då du hämtar paket på posten ska då postpersonalen gissa att under burkan så finns rätt person?
Nää som sagt ta seden dit du kommer.
Flyttar jag utomlands så vill jag mer än gärna göra rätt för mig och respektera det landets seder.
Precis som jag önskar att de som kommer till Sverige förstår att i Sverige så lever man enligt Sveriges lagar.
Annars så har man svårt för det så får man nog stanna i sitt  hemland.

Jaha hur många är förbannade på mig nu för att jag tycker till?
Jag skriver bara av mig lite grann.

ha en bra dag!

5 kommentarer

  1. Annika Larsson

    Jag tycker att det du tycker å skriver speglar vad många tänker men inte vågar att säga rakt ut, å många gånger känner man ju precis likadant, men man törs inte stå upp för de man tänker. Ja sa till min dotter att svensk medborgarskap borde man få endast om man sköter sej, att håller man på med sattyg hela tiden å hamnar i fängelse stup i ett så borde man utvisas efter några fängelseresor , men den inställningen till nya svenskar gillades inte. Men kommer man hit för att starta ett nytt å bättre liv så vore det väl inte mycket begärt att man försöker vara laglydig, vi har ju redan tillräckligt många som redan sitter inne, å är man född här går det ju inte att skicka ut nån ur landet. Men det kunde väl vara nån typ av villkor satta tillsammans med medborgarskapet, tex. att om man inom en 10 års period åker ut å in på fängelse ex antal gånger , så blir man skickad tillbaka därifrån man kom. De finns så många som blir lidande av de som bara kommer hit för att trycka ner, hota å skrämma till lydnad, så nån typ av prövotid på medborgarskap vore att föredra, tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.