Matchdag – Malmö borta

Tredje matchen av fem i Meca Hockey Race för Björklöven. Tidigare så omöjliga Malmö på bortais väntar, men i en helt annan situation är tidigare under säsongen. Här kommer en matchguide.

Malmö skulle bara vinna serien och skulle bara ta sig till SHL. Alla experter sa så, Mats Lusth sa så på upptaktsträffen. Det är bara det att Malmö har en lång historia av fiaskon när det gäller som mest bakom sig. Nu kan de fullborda ett till med förlust mo Björklöven. För blir det så samtidigt som Vita Hästen vinner. Då är Malmö fyra poäng efter tre lag som alla tre har inbördes möte på Malmö med två omgångar kvar. Då blir det ingen lek att klara en topp tre placering.

Malmö missade en av topp två platserna med en poäng efter att förlorat mot just Karlskrona (hemma) och Västerås (borta) efter varandra i sluttampen av serien. Annars vann ändå Malmö sex av de sista åtta matcherna i serien så de klev helt klart in som favoriter i slutspelsserien.

Men efter två matcher har Malmö gjort tre mål på 64 skott och släppt in åtta på 65 skott mot sig och på sju powerplay har Malmö fortfarande inte gjort mål,

Senast när Björklöven och Malmö möttes vann Löven med 6-3 hemma och då ställde Malmö ut skridskorna rejält vilket Löven straffade. Annars har Malmö varit en mardrömsmotståndare för Löven med förluster 1-6 och 2-4 på bortais och 0-3 i Umeå där Löven varit fullständigt utspelade i alla tre matcherna. Därför känns matchbilden oerhört oviss nu. I första matchen var det lite av en chock för Björklöven med tempot, i det två andra förlusterna hade Björklöven galet många skador och fick bara försvara sig. Nu är läget annorlunda med Björklövens självförtroende och i stort sett skadefria lag.

Tidigare under säsongen hade Björklöven en klar fördel i målvaktsmatchen, men Malmö värvade in Niko Hovinen innan fönstret stängde och han har varit riktigt stabil för Malmö.

Med tanke på läget väntar jag mig en matchbild där Malmö kommer att vara desperata, slita som djur, men kanske inte ha samma flyt som de haft mot Björklöven tidigare under säsongen. Räkna dock med en matchbild där Malmö har mest puck för så har det varit i alla matcher utom tre för Malmö den här säsongen.

Jag tror att mycket kommer att avgöras i vem som får första målet. Gör Malmö det släpper nog många nervknutar för hemmalaget. Gör Björklöven det kommer nog hemmalagets spelare börja tänka ”Ska vi förlora mot det här skitlaget som vi lekt med”. Då blir det en lång kväll för Malmö och Kevin Lindskoug kan växa ut till en vägg.

Laget:

Jon Palmebjörk var ett frågetecken, ett beslut nu på morgonen tas om han eller Tom Renström reser ned till Malmö. Besked kommer inom kort. Bloggen återkommer.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)

1:a femman: Alexander Hellström, Stefan Andersson  – Jon Palmebjörk, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Tobias Björklund, Per Hållberg – Lucas Sandström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Rasmus Edström
Extraspelare:  Jonathan Harty – Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Diciplinen. Det här behöver inte vara någon vacker seger, men inga indianare, inga onödiga utvisningar, inga målvakstabbar och absolut inte en massa dumma uppspel. Björklöven måste hålla disciplinen. Exakt vad Malmö behöver i nuvarande situation är att få en bjudning som skapar energi.

¤ Kim/Quist/Thörna. Kedjan har haft en makalös fart de senaste matcherna och är det någon lina som kan gnugga fast Malmö i egen zon, någon lina som kan jobba till sig utvisningar så är det den. Så fullt ös medvetslös är det som gäller från den trion när de är inne på isen.

¤ 60 minuter. Björklöven är kända för det den här säsongen, men det är 60 minuters jobb som gäller. Malmö är desperata och kommer att slita. Det gäller att matcha deras intensitet och att göra det i 60 minuter. Det håller inte att ha några längre dippar så som mot Almtuna eller mot Timrå i slutet av säsongen. Ta er ur zon, chippa och jobba i 60 minuter.

Sagt från Lövenhåll:

– Det känns som en perfekt match för oss.All press är på Malmö som måste leverera och vi kan komma utan press med våran plan och sätta käppar i hjulet för dem. Vi har väldigt bra koll på Malmö och det kommer att krävas en disciplinerad insats av oss med bra fokus på detaljerna om vi ska besegra Malmö på bortais, säger Mats Waltin.

Noterbart om Malmö:

¤ Malmö hade vid starten av serien det på pappret bästa laget, men valde ändå att förstärka laget med bl. a Eric Himmelfarb, Fabian Brunnström och Yanick Lehoux under säsongen. Visst spelarna har levererat, men känslan är att de rubbat lagbygget. Alltså att Malmö som så ofta har värvat sönder laget.

¤ Fredrik Storm var Malmös poängbästa i grundserien med 43 (21+22) poäng, bakom honom hittar vi Joey Tenute på 35 (12+23), men Tenute missade ett tiotal matcher i slutet av serien efter en tackling från Acke Hellström. Flest mål i powerplay har Stomr (8st) och Björn Svensson (8st), den senare bökandes framför målet. Han måste Löven flytta på. Sedan har Nisse Andersson stått för fem PP-mål och totalt 13 från sin backplats vilket gör honom till den målfarligaste backen i hela allsvenskan.

¤ Med 168 mål gjorde Malmö flest mål i hela grundserien och vann skotten i 45 av 52 matcher. Därför är det lite märkligt att de inte bara har förlorat de två inledande matcherna i slutspelsserien utan att de även har minus-skottstatistik.

¤ Malmö var det laget i Allsvenskan som hade störst ”possession” av pucken, vilket de även haft nu i det inledande matcherna av slutspelsserien.De har spelat 48.38 procent av tiden i offensiv zon och 31.62 i egen zon, men ändå förlorat matcherna.

¤ Nye målvakten Niko Hovinen, som Mats Lusht skrytit upp som seriens bästa, hade 91.63 i räddningsprocent, 2,32 insläppta per match och 66,67 i segerprocent på sina nio matcher. Att jämföra med Kevins 92.16, 2,30 och 61,11.

¤ Jens Olsson saknas i Malmö efter crosscheckingen i nacken från Jakob Lilja i mötet med Rögle. Även Eric Himmelfarb är ett frågetecken för Malmö.

Sagt från Malmö-håll:

– Det gäller att köra i 60 minuter, vi har kört två perioder mot Rögle, en period mot Vita Hästen där de knappt kommer ur egen zon, men vi får ingen utdelning och ett mål bortdömt. Men det är sådant som händer och vi måste ha fokuset och orken att veta vad som gäller när situationerna uppstår. Det går inte att fuska med något. Så är det i slutspel. Vi skall vara tjuriga, envisa och vägra förlora nu. Vi skall tackla matchen genom att spela det spel vi skall ha. Samtidigt som vi skall vi ha skallen med oss så att vi inte åker med huvudet under armen och gör fel saker emellanåt, säger Mats Lusth till klubbens hemsida.

4 kommentarer

  1. Kapt

    Kan vi ta en pinne ikväll är det otroligt starkt. Vid detta scenario samtidigt som Rögle slår Vita Hästen så kan matchen på onsdag avgörande för placering mot Vita Hästen.

    Sedan hoppas jag på att BIK Karlskoga och Mora spelar oavgjort ikväll, och att kanske helst Mora tar förlängningen. Vid detta scenario har Rögle 10p, Malmö 5p, Löven 5p, Hästen 5p, Mora 4p, Bofors 4p.

    Omgång 4 måste Löven vinna mot Hästen. Om Björklöven vinner så kan inte Vita Hästen gå om oss vid ovan scenario. Rögle måste ta minst 2p mot Mora, Malmö måste ta minst 2p mot Bofors. Tabell då: Rögle 12p (klara segrare), Löven 8p, Malmö 7p, Mora 5p, Hästen 5p, Bofors 5p. Om detta inträffar är Löven klara för SHL kval innan omg 5 då vi har inbördes på Hästen, Mora och Bofors. Mora kan ta 3:e från Malmö om de vinner och Hästen tappar poäng, samtidigt kan Hästen om de vinner ta 3:e om Mora tar minst 2p mot Malmö då de har inbördes mot Mora. Bofors är i detta läget borta. Skulle bli en otroligt härlig avslutning isf 🙂

        • putte

          Haha, I stand corrected… with joy! Efter kvällens match törs jag inte ens gissa hur det här slutar. En seger till i nästa match och det blir shl-kval. Vågar inte ens tänka tanken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.