Matchdag – Timrå borta

Björklöven står i ett vägskäl just nu. Ska den här säsongen bli en kamp om att hålla sig över strecket eller en kamp om att nå playoffplats? Visst serien är jämn, men om Björklöven har tänkt sig det andra måste Timrå besegras.

Timrå var länge ett stabilt mittenlag i serien, men efter en miserabel formkurva innan jul och nyår så ramlade Timrå ned som jumbo där de varit ett tag nu.

Fem förluster i rad, 8 av 10 matcher och 14 av de 18 senaste matcherna har slutat med förlust. Det förklarar varför Timrå ligger där de gör.

I grunden är det ett skridskostarkt lag, men det finns varken spets eller tyngd och det saknas nästan helt rutin.

Laget har förstärkt med Christopher Forsberg från Färjestad inför matcher, men med bara en träning med laget ser jag inte att han gör så stor skillnad.

Senast Björklöven och Timrå möttes var i Umeå där Löven vann rättvist, men före det i Timrå föll Löven solklart, men föll då framförallt på eget grepp. Ingen intensitet, ingen kvalitet i passningarna och ingen offensiv.

Situationen ska vara annorlunda nu, men det är besvärande att laget bara har fem backar plus en junior igen.

Jag ska kika på statistiken för Lövens matcher med fem backar plus en junior. Återkommer med det under lördagen.

Det här är en match Björklöven ska vinna, men jag misstänker att det blir målsnålt, tätt och seger för någon med uddamålet.

Som en krismatch brukar vara.

Laget:

Enligt rapporter från träningen spelar Björklöven så här.

Målvakter: Johan Mattsson (Kevin Lindskoug)
1:a femman: Stefan Andersson, Alexander Hellström  – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Jonathan Harty, Gustav Jonsson  – Jesper Thörnberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson, William Quist
4:a femman: Mats Lavander, Nicklas Johansson, Henrik Nyberg

Rasmus Edström borta med sin skadade näsa, Hållberg med sin ljumske och Palmebjörk med sin hjärnskakning.

Mina nycklar till seger:

¤ Powerplay. Björklövens PP har sett väldigt dåligt ut på slutet. Det behövs att Löven sätter något mål i den spelformen om det ska komma ur den jobbiga formkurvan laget visat upp bortsett då från matchen mot Almtuna.

¤ Hurtubise. När det gick bra för Björklöven så producerade Hurtan. Nu är det dags för Lövens (om vi räknar in lönen från Ilves) bäst betalda spelare att leverera.

¤ Uppspelen. Det kan inte se ut som senast. Björklöven måste få ordning på uppspelen om så en forward ska gå ned och ta hand om pucken för det kan inte se ut som mot AIK.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi städade undan AIK-matchen ganska snabbt. Kanske var det lite övertänt i den matchen. Det handlar om att släppa det och se fram emot Timrå-matchen, säger Mats Waltin till Björklövens hemsida.

– Timrå spelar en frejdig hockey. Det kommer att bli en utmaning. Jag tror att det viktigaste blir att få en bra start. En bra förstaperiod och första tio minuterna. Så att vi får något att bygga på, säger Waltin.

Noterbart om Timrå:

¤ Timrå har lyckas vända en match på hela säsongen där de hamnat i underläge 0-1. Därför är förstamålet extra viktigt mot Timrå.

¤ Timrå har gjort 83 mål vilket är näst minst i serien. Bara Björklöven har gjort färre med 75.

¤ Timrås bästa poängplockare är Emil Pettersson med 24 (9+15), strax bakom hittar vi Johan Persson på 23 (13+10) poäng. Fem av hans 13 mål har kommit i powerplay.

¤ Timrå har Andreas Molinder och Emil Pettersson skadade. Dessa två tillsammans med John Westin har varit de bästa spelarna i mötena med Björklöven den här säsongen.

¤ Timrå är seriens sämsta lag i powerplay och gör mål på 14.39 procent av sina powerplay.

Sagt från Timrå-håll:

– Vi har väl ganska bra koll på dem men på samma sätt har ju de också koll på oss och hur vi spelar.Det har varit jämna och täta matcher alla fyra och jag tror säkert att morgondagens drabbning blir likadan. Björklöven är ett krigande lag som har hittat ett sätt att få med sig poäng i matcherna trots att man många gånger varit ordentligt tillbakapressade långa stunder. Det har väl varit den stora skillnaden på oss egentligen. De har hittat ett sätt att ta poäng medan vi tidigare hittat ett sätt att tappa poäng. Nu hoppas vi på ett trendbrott och att vi kan börja vinna eller åtminstone ta poäng i jämna matcher, säger Roger Forsberg till klubbens hemsida.

2 kommentarer

  1. SmålandälskarLöven

    Att Löven skulle nå PO är bara befängt att tro, bör nog inrikta sig på att ta poäng här o där för att undvika neg.kval. Och hur gör dom det då? Jo genom den självklaraste sak i världen, ställ Kevin i målet. Tre poäng i afton vore underbart. ^^

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.