Ekström: ”Det är en riktigt bra chans”

Andre Ekström har spelat till sig ett juniorkontrakt med Björklöven säsongen ut. Nu ska han spela till sig en plats i laget också. Han har 13 machcer på sig.
– Det är en riktigt bra chans jag har fått. Nu är det bara att köra, säger Andre Ekström till Lövenbloggen.

19-årige Andre Ekström valde att gå en annan väg än många i hans kull. När spelare lämnade Björklöven efter nionde klass för Modo, Skellefteå, Luleå och Timrå stannade Ekström kvar i Björklöven.

– Det finns bra tränare här, det finns bra förutsättningar så jag funderade aldrig på att lämna, säger Ekström som dessutom haft det tufft ett antal år. I fyra år har han kämpat med astma och har trots det spelat på med sin energiska spelstil.

– Jag har kunnat köra på, men då jag fått för lite syre har jag inte kunnat tänka riktigt klart nära jag spelat. Det har blivit mer att jag bara kört än att jag tänkt så mycket ute på isen. Vi har undersökt det utan att hitta rätt medicin för astman ända fram till den här säsongen, berättar Ekström.

Den här säsongen hittade de tillslut rätt med hjälp av utandningsprov som mätte värdena i luften och nu är han fri från astma under matcherna.

– Det har varit väldigt skönt att kunna andas fullt ut och jag är klarare i huvudet under matcherna och kan ta bättre beslut, säger Björklövenjunioren.

Tanken den här säsongen var att han skulle spela med Björklöven i J20 Elit Norra, men när Björklöven fick skadebekymmer kallades han upp till a-laget och fick ganska snabbt inte bara träna utan även spela i allsvenskan.

– Det var riktigt kul Framför allt en härlig utmaning, säger Ekström.

Vad var största skillnaden?

– Tempot. Allt går så mycket fortare och alla beslut får större konsekvenser

Trots det stora steget mellan J20 och allsvenskan har han fått fortsätta spela och totalt har det blivit 20 matcher. Från och med den 1 Januari är han kontrakterad säsongen ut.

– Jag är med tills säsongen är slut. Sen vet jag inget mer om jag får vara med under sommaren eller så, men jag är jätteglad att tränarna har givit mig det här förtroendet.

Vad tycker du själv har gått bra som gör att du fått kontraktet?

– Jag tycker att jag klarat mig bra fysiskt och att jag klarat tempot ganska bra.

Vad måste du bli bättre på om du ska få förlängt kontrakt?

– Jag måste börja sätta puckarna och producera mer. Gå rakare in på mål.

Under sin ungdomstid har Ekström varit en fysisk spelare och det fysiska spelet har han fortsatt med även i allsvenskan. Med sina 91 kila (det är vikten enligt honom själv) klarar han sig bra och har visat det under säsongen.

– Jag fortsätter med min spelstil och jag tycker att det fungerar. Det är inte där jag är efter i allsvenskan utan det handlar om andra saker, säger Ekström.

På träning har det dock tagit stopp en gång. Han var lite väl tuff mot Jonathan Harty som hämnades ett tag senare.

– Han är ruskigt stark. Jag vände mig i en situation och sedan sa det bara pang så låg jag på isen. Det får man ta. Jag tycker att killarna varit bra mot mig. Dom ställer krav och så ska det vara, säger han.

Förutom ett att ha fått ett kontrakt under Januari så har han även blivit nominerad till guldgallret. Tävlingen där allsvenskans bästa junior utses.

– Det hade jag inte haft en tanke på så det kom som en överraskning, säger Ekström.

I fjol röstade Björklövenfansen fram Emil Wrenman till en finalplats i tävlingen. Tror du att de grejar det igen med dig?

– Jag får hoppas det.

Nu har han 13 matcher på sig att bevisa att han ska vara kvar i Björklöven. Om inte Björklöven värvar rejält lär han spela de flesta av matcherna. Sedan blir han dock senior och då blir det klart tuffare att ta en plats till nästa år

– Jag ska köra allt jag har. Jag har fått den här chansen och det känns riktigt kul.

Han började alltså säsongen med en astma där han inte hittat en lösning på fyra år och skulle spela J20 Elit Norra. Nu blev det annorlunda.

Hade du väntat dig att spela ett 30-tal matcher i allsvenskan innan den här säsongen startade?

– Nej det hade jag absolut inte, men det är bara att ta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.