Matchguide – Mora Hemma

Serietrean Mora som har HockeyAllsvenskans bästa bortastatistik på besök till T3 Center. Detta mot ett Björklöven fortfarande med en trupp kort i rocken. Det blir ingen lätt nöt för hemmalaget att knäcka.

Fyra förluster på de fem senaste matcherna, men även fem skadade spelare på fem matcher om vi räknar Jon Palmebjörk som visserligen skadade sig i gymmet, men klev på för tidigt. Det har inneburit att Björklöven fallit från en åttonde till en elfte plats och kan vid en förlust vara på fel sida kvalstrecket igen för första gången på elva omgångar.

Mora vann med 2-1 senast lagen möttes i Umeå efter en riktig gnetmatch, men Björklöven gjorde en rysligt bra insats (förutom ett par dumma utvisningar) när lagen möttes i Möra. Då vann Björklöven med 3-0.

Just dumma utvisningar är något som har varit fokus efter matchen senast mot Vita Hästen. Det lär vara dyrt från lagledningens sida att dra på sig sådana i dag.

Matchbilden mot Mora är lite svårspådd. Mora är inget lag som har väldigt mycket puck, men när de väl har det tvekar de inte att skjuta och det finns offensiv kvalitet i laget. Daniel Hermansson har gjort poäng i sex raka matcher, Kevin Mitchell leder poängligan, Lukas Bengtsson har ett bra skott och Jonas Westerling är alltid bra mot just Björklöven.

Laget:

Det är fortfarande backbrist, men Stefan Andersson är tillbaka. Simon Lundström däremot är skadad. Han ersätts av junioren Gustav Jonsson. Fem ordinarie backar och en junior-debutant alltså. Räkna med en del rotation i backbesättning därav.

Jens Ledin är tillbaka i laget igen rapporterades nu på morgonen. Sedan bör Lindskoug vara tillbaka i målet och då ser ett preliminärt lag ut så här:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Tommy Wargh – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Alexander Hellström, Gustav Jonsson – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Rasmus Edström, Karl-Johan Lundström  – William Quist, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Emil Wrenman
4:a femman: Mats Lavander, Jens Ledin Henrik Nyberg
Extraforward:: Andre Ekström

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Precis som jag skrev i min krönika efter matchen mot Hästen är marginalerna för Björklöven i nuvarande for, med nuvarande trupp och backbesättning små. Det handlar om att misstagsminimera. Dumma utvisningar, indianare, målvaktsbjudningar. Allt sånt måste bort.

¤ Lindskoug. När Löven vunnit på slutet har Kevin Lindskoug spikat igen. Det måste han göra igen. Mora skjuter väldigt mycket. Kan laget se till att han ser skotten, ja då brukar vad jag anser är seriens bästa målvakt efter Johan Holmqvist ta puckarna.

¤ Heta spelare. Kedjan med Stefan Öhman, Felix Maegaard-Scheel och Emil Lundberg var bra senast. Speciellt Emil Lundberg är stekhet just nu. Han har varit inblandad i Lövens tre senaste mål och har trots att han endast spelat 16 matcher gjort 8 mål vilket han toppar interna målligan på tillsammans med Stefan Öhman. Mata Emil med puckar.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi tar ett par onödiga utvisningar, framför allt jag som lägger en puck-out som gör att vi tappar matchen. Annars tror jag vi hade vunnit, säger Emil Lundberg om matchen mot Vita Hästen till klubbens hemsida.

– Jag spelade inte senast men av vad jag hört så gjorde grabbarna en riktigt bra insats senast mot dom så de ska vi göra ikväll också. Mycket talar för att dom åker hem med 0, säger Emil Lundberg.

Läs gärna även vad Mats Waltin sa till hemsidan här. Svaren säger en del om hur läget är just nu i Björklöven.Alltså lite skakigt.

Noterbart om Mora:

¤ Trots endast plus fem i målskillnad ligger Mora på tredje plats i serien och har 51 poäng. Detta då laget har hela 10 uddamålssegrar.

¤ Mora har hela seriens poängkung Kevin Mitchell som uppvaktas av flera SHL-klubbar. Med sina 32 poäng (9+23) är han utan tvekan seriens farligaste back och med 6 mål och 11 assist i powerplay är han svårtstoppad i den spelarformen. HAn har ett erhört vasst skott som nästan alltid lämnar returer, därav både assisten och mållen. Han har dessutom en radarpartner i Lukas Bengtsson som producerat ett mål och 9 assist i powerplay och 26 poäng totalt (5+21). Även Jonas Westerlund 22 poäng (5+17) är ett riktigt hot i poerplay.

¤ Just powerplay, där Björklöven dödade nio minuter i rad nere i Mora när lagen möttes var Mora länge seriens bästa lag, men har tappat rejält. Med 22 mål på 107 lägen parkerar Mora som sjua i serien.

¤ Moras målvakt Dan Bakala är seriens fjärde bästa målvakt sett till statistiken. 92.78 är räddningsprocenten och 2.33 mål ramlar in per match. Bara Kevin Lindskoug, Axel Brage och Johan Holmqvist har bättre statistik.

¤ Mora är det tredje bästa laget i serien när det kommer till tekningar med 51.00 procent.Björklöven är kvar sist med sina 45.49 procent.

¤ Mora har precis lånat ut backen Marcus Karlström och forwarden Christopher Rash till Visby/Roma. I övrigt har laget inga skador alls utan alla spelarna är spelklara.

¤ Mora minskade sin budget inför säsongen för spelartruppen och den sportsliga organisationen med en miljon. De är nu nere på 7,5 miljoner (8,4 miljoner i fjol), alltså samma har Mora samma spelarbudget som Björklöven, men har valt att köra utan sportchef och med tränaren Jeremy Coliton och styrelsen som värvar spelare.Dessutom har Mora bara skrivit 7+1 månads konrakt med samtliga utländska spelare för att optimera truppen ännu mer.

Sagt från Morahåll:

– Vi är besvikna över vår prestation med tanke på att vi spelade mot en av våra toppkonkurrenter. Jacob spelade riktigt bra i mål och gav oss en poäng.
Det var tyvärr inte tillräckligt många av våra spelare som kom upp i en hög nivå. Alla i gruppen måste bidra till att spela med en glöd och vilja betala priset för att vinna, säger Moras tränare Jeremy Colliton om senaste matchen mot Rögle.

– Vi måste spela enkelt och välja de spelvägar som finns tillgängliga. Vi ska vara jobbiga att möta genom att jobba hårt i alla zoner. Alla måste spela konsekvent i 60 min och då har vi en stor chans att vinna. Vi spelade en solid bortamatch förra gången vi var här. Vi hade en tight defensiv och tog tillvara på våra chanser. Vi värmer klockan 11 imorgon förmiddag och sedan ska vi vara fullt beredda för match när pucken släpps klockan 19, säger Colliton.

3 kommentarer

  1. Falconetti

    Matig matchguide, bra!
    Förstår att Waltin surar när han inte har ett vettigt lag att ställa på isen. Tycker Grönberg kommer undan alldeles för lätt.

  2. Enrico

    Jag vet inte vad övriga anser, men jag tycker att det är märkligt att inte utnyttja Stefan Öhman bättre. Han kan slå geniala passningar men ofta förutsätter det att det finns en högerskytt redo att avlossa skott. Man har sett hur effektivt samarbete han haft med Palmebjörk och jag tycker att han försvinner lite i det offensiva utan en högerfattad ytter.

    Detta är absolut inget klagomål på Felix och Emil som levererar bra, åtminstone den senare, men med tunn trupp är det än viktigare att optimera och hitta tydliga roller.

    Nu har vi väldigt få högerskyttar i laget vilket jag påpekat ganska ofta, men det är dags att värva Steven Stamkos genast!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.