Stekt ris med kyckling

Det bästa vi åt i Thailand var det stekta riset med räkor och eftersom Sam är delägare i favoritrestaurangen så har han fixat receptet åt oss. Idag gjorde jag detta och givetvis smakar det inte som det gör där, men gott blev det. Tänkte dela med mig av receptet till er här och nu.


Börja med att göra såsen som droppas på efteråt vid bordet


Chili Fish Sauce
      2 msk fish sauce    
1/4 lime    
1 salladslök
1 klyfta vitlök   
1-4 Thai chili peppar 
Skiva chili, vårlök och vitlök. Tillsätt fisk och limesaften. Den här såsen hittas på dom flesta middagsborden i Thailand och används istället för salt och pepper.

Nu till det stekta riset med kycklingen


     
2 koppar kokt ris    
4 ägg  
2 msk fish sauce    
4 pressade vitlöksklyftor    
2 krm svartpeppar  
1 lime   
1 hackad lök  
4 hackade salladslökar
 
4 kycklingfilér i små bitar   
4 msk soya, helst thailändsk om man hittar    
4 Thai chili pepper  
2 finhackade tomater  
2 rivna morötter
6 msk olja

Värme är det viktigast då man lagar den här rätten. I Thailand steks detta i en wok över en superhet gaslåga. När du börjar så se till att allt är färdighackat, riset är kokat, varmt och klart och såserna är uppmätta för när man börjar ska det vara varmt och gå fort.

När woken är varm och klar så her du ner oljan och vitlöken, snabbt efter det åker kycklingfilén i. Om det blir mycket vätska av kycklingen så ös ur eller fortsätt steka tills allt ångat bort, det får inte vara nån vätska kvar. Tillsätt det varma riset och rör om ordentligt. Droppa fisksåsen och soyan över och blanda väl. Nu har riset fått sina smaker och det är dax att röra ner alla grönsaker utom salladslöken. Rör om och styr sen allt ut mot sidorna så det blir ett hål i mitten. I hålet knäcker du ner äggen och rör om hela tiden så det blir äggröra. När äggen är klar så rör man ihop allt och tillsätter salladslöken.

Servera med såsen, en klyfta lime som man pressar över


Nån som vet vart i Umeå man kan köpa Thaisoya?



Den blev mörkare än tänkt då jag hade kinesisk soya

Prova, det är jättegott






Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.