Varmrätten

Av , , 2 kommentarer 6

Dubbelmarinerad fläskfilé

Ingredienser
500 g Fläskfilé

Marinad 1
2 mks soja
1 msk hoisinsås
0.5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2
0.5 dl vitvinsvinäger
0.5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar, väl stött
0.5 dl persilja, finhackad
2 msk kapris, avrunnen

1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker.

2. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.

3. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.

6. Svep in filén i folie och låt den kallna.

7. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.

8. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor.

9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.

10. Ställ kallt.

11. Marinera filén i ca 2 timmar. Ös köttet ett par gånger.

12. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.


 

Rotfruktsgratäng

Ingredienser

500 g potatis av mjölig sort, t ex King Edward
1 st stor morot
1 st stor palsternacka
100 g rotselleri
100 g kålrot
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1.5 krm malen muskot
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm peppar
3 dl västerbottenost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.

2. Blanda alla ingredienser, men spara hälften av osten, i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna.

3. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.

4. Gratinera i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.


Vårt nyårsfirande

Av , , Bli först att kommentera 8
Det har blivit lite ändrade planer för vårt nyår. Tanken var att vi skulle ha gäster och sen iväg på festligheter nere på stan, men så blev det tyvärr inte. På ett sätt är det skönt eftersom min rygg är så dålig, sen så är ju Busis dålig oxå. Så det blir bara jag och älsklingen tillsammans i hemmets lugna vrå, och det känns bra. Det viktigaste är ju att jag får vara med honom och fira in det nya året tillsammans.

Vi ska äta en god 3-rätters middag och sen så har vi köpt lite vin och skumpa. Sen får vi se om vi tar oss ut och tittar på nå raketer, det beror på hur ryggen känns. Men jag vill passa på att önska er alla ett gott slut och en god fortsättning. Gott nytt år mina fina vänner, släktingar och läsare.

Monster-in-law

Av , , Bli först att kommentera 5
Ni som följt mig en längre tid vet ju att jag älskar mina voodolls och jag ger gärna borta dom till nära och kära, det finns en för alla. Jag brukar ju även tävla ut dom här på bloggen. Nu har det kommit en ny och jag skratta gott åt den, dom har ju humor på det där stället. Så här står det om Monster-in-law:

Monster-in-Law är din lojala härförare i kampen mot din ondskefulla svärmor. Trött på ständiga påhopp och pikar om barnuppfostran? Trött på besserwisserfasoner och att hon alltid ska ha sista ordet? Fått nog av ”trevliga” överraskningsbesök och skitsnack bakom din rygg? Är det dags att sätta p för Fru Drama Queen som vältrar sig i martyrskap?  Monster-in-Law ser till att all negativ energi från din onda svärmor studsar tillbaka rakt upp i ansiktet på henne. Du bibehåller lugnet och kan med ett leende se på när hon får smaka sin egen medicin.

Vad säger ni om denna??

Kryp i kroppen

Av , , 2 kommentarer 5
Jag vet inte vad som är värst med den skada jag har, om det är smärtan eller krypet i kroppen som jag fått av nervskadorna. Smärtan vänjer man sig med till en viss gräns och den är lättare att försöka koppla bort än vad pirret i kroppen är. För pirret kommer alltid på kvällen när man ska sova och det driver mig till vansinne.

Det värker på nått konstigt sätt i skelletet och det känns som om jag har myror under skinnet, värst är det i mitt vänstra ben där jag har mest nervskada. Men pirr har jag i ben, armar och ländryggen. Det enda som kan lindra lite är om jag smörjer in hela kroppen i bodybutter så huden håller sig fet och "blöt" länge, sen öppnar jag fönstret och så kalla och svalkande brisar drar över kroppen. Att lägga benen på spikmattan kan ibland hjälpa då det blir en annan smärta i benen som är lättare att koppla bort.

Sömnen är ju A och O för att återhämtningen, läkningen och smärtan och den funkar inte som jag önskat nu. Jag har inte sovit en hel natt utan värk i snart fyra år och det känns vill jag lova. Tänk om man kunde fått sova ostört en hel natt, va otroligt skönt det skulle vara. Drömma kan man ju och jag lever på hoppet. Vill ju inte trycka i mig massa mediciner för att kunna sova, då tar ju kroppen mer stryk och jag blir bara tröttare på dagarna av biverkningarna.

Nån som har nån bra huskur mot kryp i kroppen?


Charken på coop

Av , , Bli först att kommentera 6
Nu har jag varit och storhandlat på coop och det är där jag kommer handla allt i fortsättningen. Gösses vilken bra chark dom har och med mig fick jag färskostfylld chili, en grymt god stark salami, parmaskinka, en bit flödesost vitlök och den godaste ädelost jag nånsin smakat. Dom ville verkligen att man skulle få nått man blev riktigt nöjd med så det skulle smakas på ALLA möjliga sorter och jag är ju inte den som är den, det gör ju inte ont att stå där och provsmaka. Nu är allt instoppat i kyl, frys och skåpar så jag ska lägga mig och glo på tv tills André kommer hem och vi ska käka middag.

Vi hörs nog senare ikväll!