Nils Schwartz om Bjästa

Så här skriver Nils Schwartz, Expressen om Bjästa:

Det röda himlafenomen som alltsedan niotiden på onsdagskvällen syns över Örnsköldsviks kommun är inte ett ovanligt praktfullt norrsken, utan den skammens rodnad som steg upp från invånarna i kommundelen Bjästa när "Uppdrag granskning" var slut.

Människorna med höga konformiga huvudbonader som i dag ses smyga längs omvägar i Bjästa är inte övervintrade stjärngossar, utan prästen i kyrkan, rektorn för skolan och ledaren för fritidsgården.  Bjästa har tusentals människor utsatt ett 14-årigt våldtäktsoffer för kollektiv mobbning – på gatorna och på nätet – tills hon tvingades fly bygden, medan den 16-årige förövaren hyllades som hjälte. I en enligt prästen "fin och tyst demonstration" delade han ut blommor till sina klasskamrater på skolavslutningen i kyrkan och applåderades. Varpå han under festen senare på kvällen våldtog en flicka till. Och vad sa prästen då? "Stackars pojke". Rektorn och fritidsledaren förhöll sig "neutrala" medan de verbala övergreppen mot våldtäktsoffren blev allt grövre.

Reportaget anklagade inte "de sociala medierna" för Bjästabornas mänskliga ynkedom. Och det gjorde man rätt i. Nätet i sig har ingen skuld. Byskvaller har alltid funnits. Men det går inte att komma ifrån att nätet förstärker viskningar, mångfaldigar rykten, hetsar fram språkliga förlöpningar. Bjästaborna lär få svälja sin egen medicin framöver. Tyvärr. Ord som "skam" och "ynkedom" är fullt tillräckliga.

Här hittar ni artikeln: http://www.expressen.se/noje/tvsajten/1.1930412/nils-schwartz-bjastaborna-lar-fa-svalja-sin-egen-medicin-framover

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.