Linnéa Olsén, Obbola

Att vara kvinna idag…

Måndag, måndag, måndag…

Jag ogillar skarpt måndagar. Det spelar ingen roll att jag är ledig, det är som om måndagen som sådan har en skarp och ogillande klang när man säger det. Lyssna bara:

-Måååånndaaaag!!

Visst låter det otrevligt?

Att det är internationella kvinnodagen idag gör väl lite skillnad men inte speciellt mycket. Jag vet inte riktigt vad som förväntas av mig idag? Skall jag slita av mig min Bh, springa runt på stan och sjunga -Åhh, tjejer?

Eller skall jag storma in på alla mansdominerande arbetsplatser och skälla ut dem för att männen är i majoritet?

Idag kanske är dagen som alla mina män (jag råkar ju bara ha 5 stycken av manligt kön hemma) skall passa upp på mig. Idag kanske är dagen som jag slipper göra någonting hemma, jag får ligga i soffan, äta praliner och läsa mina böcker utan att jag behöver göra något? När barnen vill ha lunch så säger jag bara:

Nej, idag är det min kvinnodag, du får göra din egen lunch. Jag firar att jag är kvinna.

När minstingen behöver hjälp med torkningen på toaletten så säger jag:

-Lär dig, du är kille, jag är kvinna. Idag är det min dag!

Jag vet faktiskt inte. Vad förväntas av mig idag? Är det någon som vet?

Eller idag kanske är dagen som jag skall göra alla traditionella sysslor. Safta, baka, sylta. Storstäda, putsa vårt silver?

Ta på mig förklädet och hylkan och bara se så där allmänt ultramoderlig ut? Åh, inte är det så himla lätt att vara kvinna idag, här har vi en egen dag, men vi har ingen aning om vad som förväntas av oss denna kvinnliga dag.

Jag tänker i alla fall måla mina naglar, plocka mina ögonbryn, kanske göra en ansiktsbehandling. Ja, bara sånt som JAG gillar.

Politiskt korrekt eller ej…Det struntar jag högaktningsfullt i!

 

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Usch då ba. Jag måste ju erkänna att jag inte hade en susning om att det var kvinnodagen idag, hm…näpp, jag kan inte hjälpa dig med svara på vad man ska göra en sån här dag, kvinnor, män och barn skulle väl få firas varje dag, om det nu ska vara så vackert som dom säger, att alla är värda lika mycket. Önskar dig en trevlig kvinnodag idag, i alla fall, och dina killar uppskattar säkert dig även om inte alla är så duktuga på att säga det alltjämt, fast dina kanske gör det 🙂

  2. Helena Nilsson Springare

    *skrattar* de e bra.. sätt dem i arbete bara! Självklart ska du bara göra behagliga saker en dag som denna! Det tänker jag också göra. Och jag ska börja med ett BAD.. wohooo så skönt! 😀

  3. Linnéa Olsén

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-03-08 12:27)
    Ja…Om inte jag läst om det på bloggen så hade jag inte heller haft en susning om att det var just ”vår” speciella dag idag.

    Ja, varje dag borde vara en människodag:-)

  4. Linnéa Olsén

    Svar till Helena Nilsson Springare (2010-03-08 12:29)
    Åhh, *avis* jag vill åxå ha ett badkar. Vi har bara en sketen ynka duschkabin!
    Ja, idag blir det inte många knop gjorda.
    Latmåndag minsann!

  5. mor

    Vi ska hylla oss själva, jag ska iväg på ett föredrag om jämställdhet ikväll.
    Vi är fortfarande underbetalda, har för lite maktpositioner
    . Det rimmar så illa eftersom vi har samma skyldigheter men inte rättigheter.
    Inte jobbar man mindre som lärare jurist osv för att man är kvinna ändå så ligger kvinnorna 20% lägre i lön!! Förklara och försvara det!

  6. Majsan

    Det är många ilandskvinnor som är vilsna idag och känner precis som du. Vissa undrar tom om vi inte borde avskaffa den. Och en del vill göra om (eller tolkar) den som någon form av barnensdag för kvinnor, där männen skulle serva dem på olika sätt. MEN jag tror många glömmer att det är den INTERNATONELLA kvinnodagen och den behövs för många kvinnor i tex fattigare länder. Kollar man int. nyheter tex eller på twitter #kvinnodag, så ser man att det är enorm fokus på kvinnodagen runt om i världen och på vissa håll behövs den mer och där det faktiskt sker förändringar som gynnar kvinnor runt om …

  7. Linnéa Olsén

    Svar till Majsan (2010-03-08 17:49)
    Jag kanske måste förtydliga att jag visst vet varför kvinnodagen finns och jag vet att det är en oerhört viktig dag runt om på jorden.

    Mitt inlägg var kanske inte så seriöst menat, mer som en påminnelse att det borde läggas mer fokus på VARFÖR den 8/3 är en sån viktig dag.

    Jag är feminist, tro inte annat.
    //L

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.