Statlig försäljning, odling av cannabis är fullständigt idiotiskt

Statlig försäljning, odling av cannabis är fullständigt idiotiskt. Uruguay väljer fel väg i kampen mot knark. Underhuset har lagt ett förslag där man blir först att tillåta marijuana. Förslaget går vidare till representantskapet.
Staten ska få monopol på produktion och försäljning av denna hemska drog.

De har ett mycket svagt och dåligt motiv till detta. De inbillar sig att monopolet stoppar de inkomster som knarkhandlarna och den organiserade brottsligheten får av försäljningen. Det är fruktansvärt att ett land vill bli först att ha en reglerad cannabismarknad.

Visserligen finns det länder marijuana är tillåtet men att en stat ska ta ansvaret och bygga upp ett monopol eller licenssystem för hela kedjan från produktion till försäljning är en hemsk tanke. Har man inte lyckats med kriget mot ligorna tidigare är det bara inbillning att man ska lyckas skaffa sig detta monopol. Dessa ligor finner sig aldrig i livet att missa dessa intäkter.

Det finns en rörelse som vill legalisera marijuana och deras motiv är lika illa då de menar att kriget mot narkotikan kostar för mycket i form av våld och blod och att pengarna går till grymma ligor. De försöker dessutom inbilla folk och beslutsfattare att marijuana har positiva medicinska effekter.

Det här gör inte att man kommer åt ligor som tjänar hur mycket pengar som helst. Hur kan man tro att ligor finner sig i att tappa sina enorma inkomster. Då måste man ta död på alla som sysslar med dessa affärer och man har inte haft en chans att fälla och dämma ligorna. Det finns en marknad för produkten långt utanför Uruguay så görs detta är världen på väg åt fel håll. Att en regering kapitulerar på detta sätt visar att demokratin är svag.

61 kommentarer

  1. Jacob

    Jag håller inte med dig. Som politiker bär du en del av ansvaret för att hålla narkotikan borta från samhället. Hur tycker du att ni lyckas? Ni står och stampar med samma metoder än idag, och det är enklare än någonsin att få tag på ett par jointar. Ett telefonsamtal bort, så är det för att som vill ha.

    Cannabisen i sig kommer aldrig att försvinna, då det är en drog med relativt lätt rus. Människan har sedan urminnes tider använt droger för avslappning/kickar, och det är av mänsklig natur att söka efter dessa två ting. Det vi måste få bort är våldet som kommer med cannabisen. Jag vet inte vilket sätt som är det rätta, men bevisligen så fungerar det inte att försöka hindra cannabis genom prickar i registren hos våra ungdomar. Jag tror absolut att det är en bra ide att testa en legalisering, för det du skriver om att kartellerna aldrig skulle släppa iväg sin inkomstkälla är rent skitsnack.
    Hur många värdetransportrån sker idag jämfört med på 90-talet, efter att färgpatroner och dylikt har försvårat för rånarna?

    Nej ta ifrån kartellerna sina kunder, så kommer våldet att minska. För kunderna kommer alltid att finnas. Jag skulle hellre köpa mitt gräs lagligt av dig, istället för att gå till Ali bakom hörnet och riskera en kniv i magen för att jag inte hade jämna pengar.

    Till sist så vill jag även tillägga att det forskas något enormt i huruvida cannabisen kan hjälpa oss medicinskt, och forskarna är på god väg. Om du tar dig tid att svara på vad du tycker om det jag skrivit, så ska jag ta mig tid att leta reda på källor om medicinsk cannabis.

    Tack för mig.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Umeå är en stad där bruket är förhållande vis lågt och det syns inte minst i brottstatistiken. Däremot är det för mycket

      • SunshineBlind

        Du säger att Umeå är en stad med lågt bruk/missbruk ”men ändå för högt”. Vad baserar du detta på? För tyvärr stämmer det inte överens med vad jag som student ser på studentområdena iaf…

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Du vet nog inte vad du pratar om för att vara ärlig. vi har ett lågt missbruk i Umeå men vi alla inom politiken tycker att det är för högt. Ser på studentområdet säger du. Jag vet ganska väl hur det ser ut inte minst tack vare att jag är ordförande i Brå

      • philip

        Lennart, du borde byta yrke, du har verkligen ingen aning om vad som händer i Umeå, du sitter på ditt arsle vid ditt skrivbord och skriver massa smörja, jävla nolla

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Vi har en lång tid av kamp mot droger i Umeå och vi har mindre droger än i jämförbara kommuner. Så det ger resultat att ta kampen mot droger. Mindre användning av droger ger även lägre brottslighet. Det vet vi också. Men blggen handlade om jag jag tycker det är idiotiskt att stater ska syssla med cannabis för man kommer inte åt den orgniserade brottsligheten på det sättet

  2. Neo

    Det mest av landets cannabis odlas ju för att förse den enorma världsmarknaden, så de kriminella ligornas verksamhet kommer inte att påverkas alls av att få ett inhemskt statligt monopol. Det ”intressanta” är dock hur andra länder agerar ifall det statliga monopolet upptäcker vilka inkomster som kan inhämtas ifall Staten börjar exportera cannabis…!
    Sverige har dock liknande problem där det Statliga Systembolaget har monopol på att sälja den dödligt livsfarliga drogen alkohol!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Ytterkligare en knarkliberal som tror på knark som det som fixar allt åt en

  3. Pontus Näslund

    Det är väl belagt i vetenskaplig forskning att cannabinoider har en mängd medicinska förtjänster. Det är löjeväckande att du försöker påstå att det är en inbillning hos någon ”rörelse”. Är du oförmögen att själv läsa in dig på det här området eller slipper jag skedmata dig med studier?

    Opponerar du dig mot alkoholmonopolet i Sverige?

      • MBE

        Är inte det precis vad man gör? Jag menar, det är väl därför vi inte har förbjudit alkohol, för att det skulle skapa en enorm svart marknad?

      • jesper

        Det är ju precis det man gör. Så länge det finns folk som vill ha Cannabis, så kommer det finnas kvar i samhället. Och just nu så finns det inget lagligt, då får vi inga andra alternativ än att göra det olagligt. Och det behöver inte vara ”ligor” som har hand om det, det kan vara en vanlig privatperson som gör det. Om vi då hade haft det lagligt, som alkohol, så hade vi fått ett bättre, ett nyttigare alternativ. Då tror jag att majoriteten skulle valt det billigare och kontrollerade alternativet, faktiskt. Det skulle jag gjort.

        PS Har slutat bli så förbannad när jag läser om personer som dig, Lennart. Vet du varför? För att ni säger att det aldrig kommer att bli lagligt, att det är lifsfarligt, och spyr ut lögner. Men det är bara en tidsfråga, det handlar inte Om det blir lagligt. Det handlar om När.

  4. Patrik

    Men Leffe, alkoholmonopolet då? Hembränning minskade, även smuggling. Sen att EU satt stopp för det är en annan sak. Men du skriver att de inbildar sig att kriminella ligor skulle få mindre intäckter, det stämmer ju.

    • Chris

      Det har du rätt i Patrik. Än viktigare är väl det att Systembolaget lyckats senarelägga debutåldern för alkohol och har gett allmänheten möjligheten att välja kvalitetsdrycker framför de med högsta procent och ruseffekt.

      Att sansade personer inte vill göra samma sak med cannabis är bra märkligt. Varför vill våra politiker inte införa åldersgränser och senarelägga debutåldern vad gäller den drogen? Varför vill man inte kontrollera den så vi får bort dåliga avarter och blandningar? Varför vill man inte ha den taxerad?

      Varför ställer sig ett kommunalråd i en svensk småstad på samma sida i debatten som de organiserat kriminella och kämpar emot en reglering, taxering och kontroll av cannabis liksom i Uruguay?

        • MBE

          Varför bemöter du inte bara vad han sa istället för att försöka förminska honom med fejkad ”sympati” för att han tycker så?

          • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

            Du är nog ytterligare en som ingår i att det är häftigt att knarka. Jag tar alltid avstånd från detta.

          • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

            Är du onykter. Är du knarkliberal. Klarar du av ditt jobbi så fall om du brukar cannabis. vill du att dina barn ska röka och sedan hamna i drogträsket eller vem menar du eller är du innte i en pipa

  5. Loket

    Håller fullständigt med Lennart. Det finns inga positiva effekter av marijuana. Cannabinoider ökar risken för psykotisk sjukdom och brukare utvecklar lägre intelligens än icke brukare etc.
    Misstänker att de ”positiva” effekterna Hr Näslund hänvisar till rör smärtbehandling av cancerpatienter mm. Det är ju en helt annan sak. Morfin används också som smärtbehandling men det innebär inte att man släpper det fritt. Nu är ju inte Marijuana lika farligt som Morfin men varför skall vi öka användningen av ännu en beroendeframkallade drog?

  6. Markus jonsson

    Problemet är ju att du buntar ihop cannabis med ”KNARK”. Klart att svarta marknaden minskar oerhört om det finns lagligt, bättre cannabis att handla i speciella affärer. Precis som den svarta marknaden för alkohol minskar vid legalisering, varför skulle det vara annorlunda? För att Alkohol är alkohol och cannabis är KNARK!!!!!!! (?), det är ju bara vad alla ”viktiga” väljer att kalla det för, en opinion inom eliten helt enkelt. Vi vanliga människor, läser in, förstår och låter oss inte kvävas i en massa ”korrekta tyckanden”.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Cannabis är en olycka för många människor i hela världen och en inkörsport till starlkare droger alla är vanebiladande

  7. Christofer Sjöholm

    Bara den organiserade brottsligheten och deras tillskyndare kämpar emot en reglering, taxering och kontroll av cannabis. Uppenbart vill Umeås högste företrädare liera sig med dessa.

    Uruguay är ett politiskt föredöme för världen och för oss. Man har tagit upp frågan till landsomfattande debatt och därefter fattat ett demokratiskt förankrat och riktigt beslut. I vårt land har detta aldrig diskuterats utan de offentligt avlönade partierna har inom sina led bestämt sig för en linje som man sedan investerar hårt av våra gemensamma medel att pådyvla folket.

    Den svenska offentliga linjen av nolltolerans och krig mot narkotika har aldrig fungerat och har alltid varit omöjlig i sak. Narkotika är piller, pulver och växtdelar. Den är indifferent till tolerans och det går inte att föra krig mot döda ting. Alla slag mot den riktas i själva verket mot människor av kött och blod, medborgare och medmänniskor i vårt land.

    Att någon fortsatt försvarar den svenska narkotikapolitiken när vi vet följderna av den är fullständigt obegripligt. Vi vet idag att denna politik ger oss fler tunga narkomaner och fler narkotikarelaterad dödlighet än i länder med en liberalare politik; Att den medför direkta kostnader för landet i miljardklassen och än högre indirekta kostnader; Att den sprider lidande och död; Att den ger upphov till en sammanblandning av cannabis och mer destruktiva preparat; Att den bygger upp en kriminell sektor med handel av narkotika i dolda nätverk som per automatik självsår sig ner i åldersgrupperna; Att kriminaliseringen av cannabis skapat en svart sektor som omsätter miljardbelopp. Bara fullständigt tanklöst oförstånd eller kriminell illvilja kan fortsatt ställa sig bakom en sådan politik.

    Jag är cannabisbrukare sedan många år. Drogen har inte gjort mig särskilt mycket ont. Det har däremot den svenska politiken och olika samhällsbärande institutioner i ”nolltoleransens” spår. Jag vill inte vara kriminell. Jag vill inte gynna några kriminella svarta sektorer. Säkert har Lennart Holmlund rätt i att det är svårt att ta kakan från den kriminella sektorn, men ska vi så inte ens göra ett försök? Holmlund vill alltså fortsatt slåss och kriga mot dessa ”ligor” och ”nätverkt” och när du inte kan nå dem så hävda sin politiska rätt att slå mot mig och min personliga omgivning. Sprida ”krig” och otrygghet i vårt land, använda myndighetsmakt åt att ”störa och irritera” de medborgare han är vald att styra.

    Personligen vill jag bara ha möjligheten att leva lagligt, arbeta och bidra till samhället. Jag vill som vuxen ha möjligheten att köpa reglerad, kontrollerad och taxerad cannabis. Varför vill du hindra mig från det? Till viket syfte?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag tycker det är synd om dig. kampen mot knark ska pågå natt och dag året om i hela världen, det räcker med flum som det redan är när det gälelr droger

      • jb

        Vilken lysande retoriker och debattör du är Lennart! Bemöta sakliga inlägg som flum och trams är ju en intressant taktik, är detta månne så du debatterar i kommunfullmäktige också?

        Själv arbetar jag i cancervården och ser dagligen det illamående och de nutritions-problem som uppstår vid cytostatika-behandling och finner det vansinnigt att cannabis inte får användas inom denna vård när det är så väl dokumenterat vilka egenskaper av värde som finns i denna växt. Däremot får jag ge folk intravenös morfin vid smärta. En märklig dubbelmoral, men det är klart att en stat inte kan producera en sådan vara som cannabis, för då skulle ju den staten snabbt hamna i ett grovt missbruk i enlighet med gateway-teorin. Eller, hur tänker du?

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          I debatterar gärna i fullmäktige men ett enigt fullmäktige har tagit avstånd från drogsamhället och så det är inte bara jag

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      I så fall är det du som lever i en flumvärd som tycker att sten ska odla, distrubera och sälja knark. Stackare

  8. Anders Rydell

    Säg mig Lennart, hur många har dött av en överdos Cannabis i världen? Om du säger mer än noll så vill jag ha källa på det.
    Sen får du gärna svara på varför du inte klarar av att debattera på ett seriöst sätt utan bara ägnar dig åt att försöka förminska personer som gjort något som du uppenbarligen inte har gjort sedan hasch-boken kom ut första gången, nämligen läst på om ämnet de debatterar.
    Bara för att du tror på något så behöver det inte vara sant eller hur? För att citera Friedrich Nietzsche ”A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything.”
    Avslutar med att citera någon som inte är känd för att säga smarta saker ”Jag tycker det är synd om dig”! Kanske var att sänka sig till din nivå det där sista men kändes ju riktigt bra att bete sig som en skit, förstår varför du gör det!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag vet i alla fall att det är de stora knakrsyndikaten som hanterar pengar och det är för att de inte kommer åt den brottsligeheten man i Uraguay tänker att staten ska sköta handeln. Enormt stora pengar tjänar man på att få folk i ett beroende av en drog. Ettt drogsamhälle vill inte jag ha. Så fort man är beroende sitter man i knät på andra och jkan utnyttjas för vad som helst tillexempel på en arbetsplats

      • jimmie

        ”ett drog samhälle vill inte jag ha ” det är redan det du har, folk skjuter heroin, folk tar extacy, folk röker cannabis, NI SJÄLVA som stat säljer alkohol och tobak och dödar er egen befolkning, ge upp bara, du har inget att tillföra den här debatten

  9. Olle

    Jag anser att Lennart har rätt i sitt inlägg, även om argumenten inte framkommer helt tydligt. Ett tips till alla är att kolla in UR:s programserie ”Fakta om Cannabis”, där frågan granskas utifrån rådande forskning (med vetenskaplig grund). Tyvärr debatteras ämnet allt som oftast med påhittade argument och känslor från båda sidor. Se bl a länk nedan

    http://www.ur.se/Produkter/175088-UR-Samtiden-Fakta-om-cannabis-En-kritisk-analys?q=Cannabis

  10. Ingrid Markström

    Det känns inte det minsta betryggande att en så pass högt uppsatt person förnekar vetenskapen och forskningen kring cannabis, det är helt självklart att den har medicinska fördelar, väldigt många sådana.
    Hur kan man vara så lite verklighetsförankrad i den här frågan och få kalla sig politiker? Vansinne.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det finns ingen forskning som visar att cannabis är bra. Jag kan bara se att det finns en massa knarkliberaler i samhället som tror att man löser problemen som i Uraguay. vi har mindre missbruk i Sveruige ’än i de flesta länder och det är för vi inte tror på att männsilor ska vara drogade. Läs barnkonvettion hur den ser på droger

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Så kan det vara om den skrivs ut av medicinsk personal och inte av ligor som är väl organiserade för att tjäna storkovan

      • Niklas Starow

        Rent retoriskt här utan att lägga värde i debatten, men du skrev nyss att det inte finns någon forskning som visar att cannabis är bra, men direkt efteråt skriver du att det kan vara så om medicinsk personal skriver ut den.

        Jag jämför den här debatten med hur dåligt utbildade antirasister försöker ta diskussion mot SD’are.
        De gör ett uselt jobb för att de inte är tillräckligt pålästa och de flesta officiella SD’are har luttrats i 10 år mot folk som är pålästa.

        Så det du gör nu är kontraproduktivt, att skriva ett inlägg utan hänvisningar till forskning och sedan förlöjliga de som inte håller med dig, kommer bara att stärka dina meningsmotståndare och försvaga de som arbetar mot legalisering av narkotika, lätt som stark.

    • Olle

      Det finns faktiskt ingen forskning som stöder användandet av cannabis som läkemedel. Detta är också anledningen till att varken Läkemedelsverket eller USA:s motsvarighet FDA godkänt användningen i medicinskt syfte. De har tvärtom tagit tydligt avstånd från all användning för medicinska ändamål.

      I USA är det fortfarande förbjudet att inneha, överlåta och sälja cannabis enligt federal lag. Detta är också konsensus i FN (och ja Holland inkluderat). Detta beslut är grundat på riktig forskning och vetenskap inom ämnet, och inte lobbyverksamhetens påhittade argument, som tyvärr ofta uppfattas som riktiga.

  11. Martin Anderson

    Att som du säga knark om läkeörten cannabis är som att kalla alla som inte har vit hud för ”negerapor” eller liknande,. Vilken nivå. Tragiskt att du har något att säga till om i den här världen,. Tragiskt. Men snart är er tid förbi. Sanningen segrar alltid tillsist!

  12. Joel Andersson

    Snälla nån, är det inte dags att hoppa ur din lilla bubbla.. Du ifrågasätter ifall studenter vet vad dom snackar om då det i själva verket är dom som har bäst koll på hur mycket det brukas bland ungdomarna. Jag själv tycker inte det brukas så lite i Umeå heller.. Sen tog du upp gateway teorin..? Snacka om att leva isolerad från verkligheten, Holland t.ex har mycket lägre siffror bland dom tyngre missbrukarna än t.ex Sverige. Det i sig själv säger ju hur det ligger till.

  13. Lars Nykvist

    Blir mörkrädd av att läsa detta. Svensk narkotikapolitik bär skulden till ofantligt mycket lidande hos våra missbrukare och de ansvariga borde få stå till svars för allt elände de orsakar denna redan utsatta grupp. Att skicka polisen efter sjuka/svaga människor i syfte att förändra dem med tvång kan inte ses på annat vis än som facism.

    Gör om, gör rätt!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Men det har inte varit bättre om staten sålt , distruberat och odlat cannabis

  14. Michael Bravin Karlsson

    Hej Lennart Holmlund.
    Bra debatt du fick igång på din sida.
    Hur ser du på resultaten av forskningen kring botemedel av cancer med hjälp av cannabis?
    Vänligen
    Michael Bravin Karlsson

  15. Fredrik

    Det är först när Lennarts Holmlunds förbudsgeneration dör ut som vi kan ta tag i narkotikapolitiken på allvar. Det är helt sanslöst att läsa din text och än mer häpen blir man att du inte kan bemöta en enda kommentar med vettigt argument. Du pratar bara om ”knark” och att ”knark är farligt”.

    Ja, droger är farligt. Och det är vi alla överens om. Alkohol är farligt, tobak är farligt, koffein är farligt. Men ändå säljer vi det statligt. Du måste inse att det finns stora problem att bibehålla något olagligt. Om någon vill köpa cannabis idag, så gör man det hur enkelt som helst. Det är verkligen inte alls svårt att få tag på idag, tro det eller ej. Ett sms, sen 10 minuter senare kan du få hemleverans till din dörr. Då kan säljaren även passa på att erbjuda tyngre droger, så som herion, kokain, LSD osv. Och dessa typer som säljer, dem säljer till vem som helst (bryr sig inte om ålder), när som helst, var som helst.

    Hade man istället reglerat en marknad så hade man vänt på pannkakan fullständigt. Man hade fått ålderskontroll, kvalitetskontroll, möjlighet till vård utan straff (vilket endast är destruktivt för en missbrukare) och ingen möjlighet att få köpa tyngre droger. Istället för att de kriminella hade fått pengarna och investerat i möjligtvis vapen och ammonition så hade gått till att vårda de som faktiskt råkar illa ut, för det kan man även göra av cannabis. Men det är här vi skiljs åt. Du vill straffa, begränsa och frysa ut en missbrukare från samhället. Att straffas för du har problem gör inget människa bättre. En prick i registret innebär att du får svårt att hitta jobb, ta körkort och allmänt komma på fötterna igen.

    Så snälla Lennart. Bemöt mina argument. På riktigt. Vill inte höra ett ”du är drogliberal, jag tänker inte bemöta dig osv”.

    Kom igen. Övertyga mig!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag tycker inte stater ska odla, distriubera och sälja cannabis. Inte kommer man åt den organiserade brttsligheten på det sättet

  16. Herbert Hermansson

    Jag, som en berest man, har bevittnat det helvete negrerna lider under haschet på nära håll. Varhelst man styr skutan söderöver möter man dessa sorgliga figurer i jakten på giftet.

    Ett gift som fördärvar deras själsliv i en rasande fart käpprätt åt helvetet. Under en promenad på kontinentens gator hör man deras tragiska klagosång.

    ”Haschisch, Haschisch Mister”. ”Smoke Haschich?”

    Än idag blöder mitt hjärta för den negrinna som med gråten i halsen förtäljde om hennes sons olycka. Som ung negergrabb hängav han sig åt att svinga sig mellan lianerna, jaga lejon och att sorglöst äta bananer.

    Idag är han en sorglig spökliknande gestalt som dränerats på livslust och kärlek och rör sig i de horder av haschnegrer som sätter negerbyarna i skräck.

    ”Haschisch, Haschisch, you smoke haschisch?” Tiggandes sjunger de sin klagosång i hopp om att någon stillar deras hunger på giftet.

    Av dessa haschnegrer finns det inte en enda av dem som inte, i den mikroskopiska ansats till mänskligt känsloliv som fortfarande återstår efter att deras kropp förgiftats, känner en djup ågren över deras öde.

    Ungdomar, ta ert förnuft tillfånga. Slå inte negrerna följe på deras sorgemarsch mot haschdöden. Livet har så mycket mer att ge.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      jag förstår dig till punkt och pricka och när jag jobbade på ungdomsgården i början på 70 talet och det började komma så har man sett många som så småning om hammant i träfracken

    • En som lever på 2013 talet

      strunt, strunt, strunt.. Jag tänker inte ens kommentera dina ordval för det är väl antagligen det du mest vill. Du talar om haschdöd, ge mig ett fall där någon dött av hasch så kan jag börja ta dig på allvar. Sorgligt att jag som 21 åring betér mig mognare än du. Väx upp Herbert, snabbt.

        • En ungdom

          ”canbnabis har varit vägen in i tygre missbruk och döden” tack vare den omänskliga narkotika politik som förs idag. Jag rättar dig.

          Du måste förstå att Cannabis är här för att stanna och just nu blir bara problemen värre och värre.
          Vi måste börja där och sedan jobba på en lösning. Det du gör är att blunda för problemen.

          Jag som ung ser hur utbrett Cannabis missbruk är idag, det är inte som förr nu Lennart!

          Som sagt sanningen kommer att segra oavsett om du vill eller ej.

  17. tomas Westerlund

    Hahaha Lennart du sliter verkligen med en rutten verklighetsuppfattning.. Eller ljuger du bara – iskallt? Hursomhelst löjeväckande, när vem som helst kan finna empiriskt & klinisk data (ca. 5000 diagnoser) till friska & överlyckliga patienter som botat sina olika cancer-former med pyto-cannabinoider i olje-form.
    *Och till detta bör man såklart tillägga att det i snitt utförts ca. två tusen (2000) studier på cannabis – per år – sedan början på 80-talet.. Och den relaterade (cancer -apoptosis, auto-immun (ms, krohns, struma), epilepsi, inflammation, smärta etc, etc.) datan talar sitt tydliga språk.

    Men varför bryr sig inte politker, journalister etc (i fria Sverige), om utvecklingen som uppenbart räddar liv? Ofattbart. På CNN sker det saker i alla fall:

    http://edition.cnn.com/2013/08/08/health/gupta-changed-mind-marijuana/

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      jag tycker synd om alla som lever i det flum som ligger runt cannabis. Varför tror du att i stort sett hela världen är emot. Jo man vet vilka problem det följer i dess spår. jag har förstått detta då alla cannabisrökar everkar få order att skriva i min blogg. Det skiter jag i utan tycker synd om de som röker cannabis

  18. Otto

    Lennart, om det skulle visa sig att färre missbrukare skulle dö om man reformerade landets narkotikapolitik i en mer liberal riktning, skulle du då förespråka den reformen eller motarbeta den?

  19. Jesper

    Lennart, det är inte försent att tänka om och säga ”ursäkta, jag hade fel”. För innerst inne tror jag att även du smått börjar förstå att du är ganska ensam med ditt tänkande kring cannabis. Cannabisens popularitet är ingen fluga som blossat upp på sistonde utan resultatet av människor har börjat få chansen att upplysa sig själva genom internet. Problemet som uppstår är att personer från din generation vägrar ta till sig ny fakta och skyller hellre på att ungdommarna är naiva och ansvarslösa, ren lathet rent ut sagt. Jag förstår, förändring och nya ting är skrämmande, så är det. Men bara för att du är rädd varför ska vi som vågar leva och tänka fritt bli drabbade av ditt enkelspåriga tankesätt? Jag trodde politikers huvuduppgift var att vara folkrepresentanter men i dagsläget skulle jag nog våga påstå att de enda personerna du representerar är Agda -73 och Sture -80. Så mitt råd lyder: avgå och låt oss som vill sträva frammåt och utveckla sverige ta över. Du och ni andra äldre bakåtsträvare har gjort erat och det har ju inte gått så bra, eller hur? med tanke på att varenda siffra inom narkotikabruk/vård pekar på att Sverige är bland de sämsta i europa. Tack & Hej!

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Vården kan ma nalltid diskutara men att ett land ska odla sälja och distrubera cannabis är helt sjukt. Inte kommer man åt den organiserade brottsligheten för det och med den metoden. Det är om något en fantasi

  20. Olle

    Människor älskar konspirationsteorier och cannabisfrågan är onekligen en av dom. Att hävda att cannabis är klassat som ett läkemedel är ofta ett starkt argument för en legalisering, även fast det inte stämmer.

    Varken Läkemedelsverket eller FDA, USAs motsvarighet, har godkänt cannabis som läkemedel och det finns heller inga planer på att göra det då stöd i forskning saknas och det inte ens tyder på att det ska kunna ersätta befintliga substanser. Någonsin hört om ett läkemedel som man röker? Hur i hela friden ska det doseras? Det är faktiskt så att både Läkemedelsverket och FDA tagit tydligt avstånd från all användning av marijuana i medicinska ändamål.

    Sanningen är den att marijauna är förbjudet i USA enligt federal lag och det råder konsensus i FN om ett förbud (ja tom i Holland är det förbjudet). Detta beslut är grundat på riktig forskning och verkliga fakta om cannabis och dess påverkan. Tyvärr är dock missuppfattningarna stora och lobbyverksamheten satsar stora pengar på att marknadsföra drogen och hävda att den hjälper svårt sjuka, något som tyvärr påverkar människor utan kritiskt tänkande. Det finns således egentligen inga bra verklighetsförankrade argument för en legalisering av cannabis, även om konspirationsteorins påståenden är spridda.

  21. Jonte

    Hahaha jag fick mitt ett gott skratt av allt detta.

    Det kommer bli helt underbart när Lennarts generation (plus/minus några generationer) har dött ut från denna jord och vi yngre får ta över.
    Alla problem som existerar idag beror ju självklart på föregående generationer så vi har ganska mycket att städa upp. Legalisering av Cannabis kommer att ske i detta inskränkta land vi kallar Sverige.
    Alkoholen och Alkoholkonsumtionen kommer förhoppningsvis att minska stadigt då denna drog är så väldigt mycket farligare och belastar samhället enormt.

  22. Andry

    Hej, Lennart Holmlund

    Jag håller med dig att vi måste få stopp på Knarkliberalism!
    Förvisso är jag inte sosse utan kanske sneglar åt Sverigedemokraternas håll
    som många gör ifrån andra partier och inte minst sossar.
    Nu är jag själv en åldersman med en mycket lång livserfarenhet och tror mig att förstå
    ditt resonemang och vill ge mitt bifall till dig och ser dig som en hedervärd politiker.
    Ska det vara så svårt för politiska ungtuppar att lyssna på en gammal erfaren mans råd, som är det stora problemet med dagens politiker, som gör att politiken har urartad på många sätt och vis!

    Mvh
    Andry S.

  23. Jocke

    Oj, finns människor som Lennart kvar fortfarande?

    Nåja, dom är ett utdöende släkte, sanningen kommer fram tids nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.