Systemförändringar i välfärdspolitiken är på gång, men bra med nya kommunpengar

 

Igår gav moderaterna klartecken för mer pengar till kommunerna inför budgetförhandlingarna. Man förhandlar nu inför media för att få ut budskapet. För mig var det inte oväntat utan det så vi redan i maj att regeringens skulle tvingas till detta av en del av sina kommunpolitiker.
 
Nu fick ju moderaterna press på sig då först folkpartiet och även krisdemokraterna hakade på de utspelen. Jag sade tidigare att säga nej är ett taktiskt spel men att det kommer att komma i höstbudgeten och i Umeå har vi redan i vår budget sagt att de pengar som kommer behövs mest i socialtjänsterna
 
När jag krävt mer pengar till kommunerna har Anders Ågren, Edvard Riedl, Anders Sellström och senast i helgen Sven-Olof Edvinsson mer eller mindre dumlagt mig för detta och farit med påståenden om att ingen regering gett så mycket förut och därför skulle det inte behövs mer pengar då det var viktigare att inte dra på med underskott. Visst har det kommit pengar men alldeles för lite för att kommunerna skulle kunna klara av de uppgifter som vi ålagts av staten.
 
De har varit som en skiva som hakat upp sig och stöttat att regeringen sagt att det kommer inga mer pengar. Nu har de även gått ut och sagt att detta är rätt för de vänder kappan efter vinden och försvarar allt regeringen säger oavsett hur dumt det är.
 
Moderaterna säger också att de vill sänka skatterna och då måste de låna till detta vilket självklart är en fullständigt oansvarig politik. Tidigare hade man inte råd med mer pengar till kommunerna, att låna till skattesänkningar skulle däremot gå.
 
Det är ett led i det systemskifte de är inne på för i nästa steg kommer det nedskärningar i välfärdsområden där människorna tvingas ta egna försäkringar för att ha en inkomsttrygghet. Det är mycket svagt av våra media att inte kunna se vad som pågår och beskriva det som händer för medborgarna i nästa steg. Media har lydigt ställt upp för att föra ut de budskap som kommer från regeringen.
 
Det är bra att regeringen insett att kommunerna behöver mer pengar men det är fult att mörka systemförändringen i välfärdspolitiken med skattesänkningar med detta. Ekonomin tål inte skattesänkningar och till de ska man inte låna. Regeringen är på väg att föra landet in i en ekonomisk kris med en sådan politik
 

2 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    Högsta volym

    Håhå ja ja…
    Det finns ju s-politiker i Umeå med både kunnnade och klokskap. De måste med förfäran se vad LEnnart H vräker ur sig på bloggen. Är det ingen i de egna leden som kan ta upp frågan med honom. Det börjar bli pinsamt med ett huvudansvarigt kommunalråd som kastar ur sig så många lögnaktiga och ofta faktiskt klumpiga argument på högsta volym. När man förväntar sig en seriös debatt.

  2. PerOlof Johansson

    Snälla Lennart det är ingen som har dumlagt dig av de personer som du räknar upp. Därvidlag är du mycket effektiv själv när du politiskt går på socialdemokratisk tomgång och inte förstår att samhället har förändrats och att politiskt käbbel inte för oss vidare. Ibland stör det mig oerhört att du får en furstlig månadslön där inget avdrag görs för ihåliga bloggutspel men som sagt du är ett föredöme då det gäller att hålla sig i form.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.