Regeringens bonussystem är ingen höjdare

Det har varit ett år med mycket diskussioner om bonusar som belöningssystem för ett bra utfört jobb. Främst är det bonusar inom bank- och finansvärlden som kritiserats.

Jag är inte emot bonusar som sådant om det kan hänföras till bra prestationer men det finns områden där bonusar är fel väg att gå.

Moderaterna vill nu införa en bonus som ska gå till skolor i utsatta bostadsområden där t.ex. bilbränder och stenkastning mot brandmän förekommer. Skolor som förbättrar resultaten i svenska ska få bonus. Men problemet är att man behöver resurser i förväg, inte i efterhand, för att kunna nå nya och förbättrade resultat. Skolstyrelserna fördelar ut resurserna i förväg för att användas i undervisningen och det är från detta som planeringen utgår.
 
Regeringens pengar kommer däremot i efterhand. Det tillsammans med ett nytt fördelningssystem som framförallt moderaterna har drivit när det gäller en rak skolpeng (lika för alla elever) tror jag är fel väg att gå. Resurserna behöver viktas till olika skolor beroende på den sociala situationen.
 
Det här tycker inte migrationsministern heller är särskilt bra och säger att språket är viktigt men ett bonussystem är kanske inte det viktigaste.
 
Jämställdhetsbonusen har inte heller gett avsedd effekt och många känner inte ens till systemet. Regeringen sa att det var en historisk reform men inga fler pappor har tagit ut föräldraledighet. Det är även krångligt och man ska ansöka om det först när man har varit ledig. Regeringens olika bonussystem har inte visat sig vara någon höjdare.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.