Regeringes sjukförsäkringsreform & MKB

Att regeringens sjukförsäkringsreform inte fungerar visar en rapport från Fackförbundet ST. Betydligt fler än vad regeringen från början trodde är så sjuka att de behöver vård och inte jobbförmedlingsinsatser.

Det gör att regelverket och de insatser som finns inte är anpassade till de behov som finns. Av de som kastas ur sjukförsäkringen bedöms 61 procent behöva vård och rehabilitering, vilket alltså innebär att de fortfarande är sjuka men inte längre får ersättning.

Regeringens felbedömning innebär också att 57 procent får fel typ av insatser. De som är sjuka behöver vård och behandlingar, men istället får de jobbcoachning. Det som händer är att regeringen flyttar människorna från försäkringskassan till arbetsförmedlingen (från ett system till ett annat), vilket endast är ett krasst sätt för att förbättra statistiken.
 
Hela 50 procent bedöms få en lägre ersättning, tvärt emot vad regeringen har lovat och många som vill gå tillbaka till arbete straffas ekonomiskt.
 
* Om MKB
Noterar att Sven-Olof Edvinsson tycker jag angriper universitetsvärlden när jag kritiserar Hansson men det är de slutsatser han drar som jag tycker är felaktiga. Jag angriper inte Hansson för att han ställer upp för centern i valet utan kritiserar hans analys och hans uppfattning att staten ska utse konsulter som tar fram en MKB, samt att man i förväg beställer ett visst resultat i en MKB. Det är förvånande då universitetsanställda ofta brukar säga att forskningen ska vara oberoende.
 
Ang. Hanssons agerande och överklaganden har man fått fel i alla instanser, inklusive regeringsrätten och alla led i miljödomstolarna. Både den tidigare socialdemokratiska regeringen och den nuvarande regeringen har hamnat på samma slutsatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.