En ständig debatt, integration, jämställdhet

Integrationspolitiken är en fråga som ständigt är på dagordningen. För mig betyder integration allas rätt att bli en del av samhället.
 
Samtidigt är det viktigt att inte vika ner sig när det gäller kvinnor och mäns lika värde och rätt till lika utvecklingsmöjligheter, detta oavsett härkomst. Det provocerar säkert en hel del. Men alla som lever i Sverige måste ställa upp på alla människors lika värde och de regler som gäller i Sverige. USA framhålls av vissa som mönsterlandet framför allt även när det gäller integration. Men USA om något är mycket mer ojämlikt än Sverige. Det som skapar klassresor och social rörlighet är inte ökade klyftor och stora inkomstskillnader utan ett mer jämställt samhälle.
 
Det är också viktigt att ungdomar, såväl tjejer som killar, inte begränsas utan själva får besluta om vilka man vill umgås med och/eller inleda en relation med. Det är inte acceptabelt att föräldrar i dagens samhälle ska utse brudgummar. Ej heller att begränsa kvinnors val av yrkeskarriär. Alla har rätt att jobba med det de är intresserade av, det gäller både kvinnor och män.
 
Av och till kommer det förslag om särskilda helgdagar men det system som finns där det är riksdagen som beslutar om den svenska kalendern är rimlig. Jag har svårt att tro att de svenska kyrkliga helgdagarna skulle kunna fås att gälla i alla länder där det bor svenskar. Däremot ska självklart alla ha rätt att få utöva sin religion, det är en annan sak.
 
Ska integrationen fungera så måste alla de som flyttar hit få den hjälp de behöver för att komma in i det svenska samhället. Det börjar självklart med språket, sedan kommer jobben och allt det övriga. Alla borde inse att det är en tillgång att ha folk anställda med andra erfarenheter och annan bakgrund.

En kommentar

  1. leif

    Om integrationen skall fungera måste alla behandlas lika. Varför hängs Rebecca Boström ut men inte umeföretagaren som inte är svensk. Varför hängs Anders Eklund ut men inte han som slog ihjäl den gamla tanten i media. När svenskar och människor från utlandet behandlas lika kommer vi börja ta oss någonstans. Håller du inte med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.