Lärarfacken efterlyser borgfred om betygen

Skolan behöver långsiktiga besked

Lärarfacken efterlyser borgfred om betygen

På dagens DN-debatt efterlyste Lärarförbundet en politisk samsyn kring betygssystemet för att få stabila arbetsförutsättningar och arbetsro. Förbundet menar att skillnaderna mellan blocken inte är stora och föreslår en blocköverskridande diskussion om möjligheterna att till exempel införa betyg från sexan i några ämnen, exempelvis kärnämnen, och vänta till sjuan med övriga ämnen.

Lärarnas Riksförbund sluter upp bakom Lärarförbundets krav.Folkpartiledaren Jan Björklund avvisar en blocköverskridande överenskommelse. Han påstår att de borgerliga partierna varit varit öppna för för att kompromissa, men att det i dag inte är möjligt med den nuvarande rödgröna politiken.

 

Jan Björklund har inte varit ett dugg intreserad av att ha blocköverskridande överenskommelser. Gång på gång har han sagt nej till att samtala med oss om skolan. Han vill ha skolan som en egen folkpartistisk profilfråga.

Vi har har hela tiden varit för breda lösningar för skolan. Det är viktigt att nå överenskommelser som är hållbara över längre tid. Det är olämpligt att byta betygssystem mellan varje val.

I Almedalen presenterades en rödgrön överenskommelse om betygen. Den innehåller skriftliga omdömen från årskurs ett och betyg från årskurs sju vilket möjliggör en tydlig återkoppling om elevernas utveckling mot målen i skolan. Den rödgröna politiken är en god grund för en blocköverskridande överenskommelse om betygen.  

 

Nu senast ville Bjöklund att föräldrarna ska sitta i skolan om de har bråkiga elever. Hur han ska kunna tvinga föräldrar och hur de ska kuna få ledigt från sin arbetsgivare, sa han inget om. vill han även ha dit problemfamiljer där kanske både pappa och mamma missbrukar endera alkhol eller andra droger. Han kastar ut det ena förslaget efter det andra som inte har med skolans innehåll att göra och under den borgliga regeringen har det blivit färre lärare då kommunerna fått mindre pengar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.