Media driver en valkampanj för alliansen

DET KAN INTE ha undgått de som är uppmärksamma på att media även på nyhetssidor kampanjat för högeralliansen. Det framgår av en artikel som publicerades i gårdagens Aftonbladet.

Inte helt oväntat vill de inte och kan de inte skriva under med sina namn. Jag ska ge en eloge till kulturskribenten Åsa Lindeborg som tar in artikeln och förklarar hur det går till.

Vi har ingen fri nyhetsbevakning utan medierna går i alliansens ledband och utgör dess budbärare.

Personligen anser jag också att TV till viss del har gått i alliansens ledband då de inte har fått utstå en kritisk granskning av sin politik. Journalister vill framstå som opartiska men hur opartiska de är kan man ju undra över. Alla påverkas ju av något. Karin Hubinette som ledde debatten mellan Reinfeldt och Sahlin har en syster som är moderaternas talesman i arbetsmarknadspolitiska frågor. Det kan nog finnas den typen av samband även på andra nivåer i SVT.

 

8 kommentarer

  1. Per Hansson

    Jag ser det snarare som att svenska, inklusive västerbottniska, journalister för det allra mesta går i maktens ledband – man vill inte stöta sig med dem som har makten. Så även i Umeå… När anordnade man en lokal TV-debatt i Umeå senast? Med aktuella frågor? När medverkade du Lennart i en sådan debatt senast?

  2. Björn

    Det känns nästan lite uppgivet om du börjar komma med bortförklaringar 5 dagar i förväg. Har du gett upp riksdagsvalet, Lennart? 🙂

  3. Lennart

    AB-artikeln var bra, liksom Gardells rader på samma tema i Expressen idag. Det frodas mycket sosse- och Mona-hat i medierna. Göran Persson driver imitatörerna med än idag (har Reinfeldt någon gång blivit imiterad på fyra år!?). För egen del tror jag att Alliansen i händelse av valseger bör tacka politiska reportrar som Anders Lindqvist, Lena Mellin, Inger Arenander, Mats Knutsson och Margit Silberstein för deras insatser.

  4. RS

    Till saken bör väl också nämnas SVT:s utfrågningsledare som visade sig vara Maria Wetterstrands ex-pojkvän tillika fd. medlem i Ung Vänster, eller den läkare som SVT använde vid utfrågningen av Reinfeldt som visade sig ingå i en S-kampanj. Kontentan är att det är svårt att garantera opartiskthet så länge som alla har rätt till en åsikt.

  5. Mr Cool

    Lennart, är det detta du avser….”Fredrik Reinfeldt ställdes mot en utförsäkrad överläkare i tv-studion.

    Men SVT missade att mannen används i Socialdemokraternas valkampanj.

    I boken Den svenska journalistkåren, (2007) utgiven av Göteborgs Universitet och sammanställd av professor Kent Asp framgår följande. När det gäller partisympatier så stöds miljöpartiet av 29 procent av journalisterna, medan vänsterblocket som helhet stöds av ca 67 procent. Allra mest vänstersympatier har de journalister som bevakar politik och samhälle. Där föredrar 73 procent vänstern.

    Fler bortförklaringar??

  6. Lennart

    Till Mr Cool: jag fattar faktiskt inte vad du menar… och du förstår uppenbarligen inte mig.
    Statistik från 2007 har inget att göra med hur Mona Sahlin och sossarna skildras i media idag. För egen del är jag övertygad att Jonas Gardell har rätt i sin Expressen-artikel idag. Den behandling som Mona Sahlin fått utstå beror på att hon är kvinna…

  7. Mr Cool

    Nej Lennart, jag förstår inte riktigt vad du menar för i ena andetaget så säger du att nidskrivningen som du kallar det om Mona BARA är för att hon är kvinna och i nästa andetag lyfter du fram ”Göran Persson driver imitatörerna med än idag”. Journalisters partisympatier torde rimligtvis inte ha förändrats särskilt mycket sedan 2007 och har de gjort det så är det ytterst marginellt. I de egna leden skanderade ni inför valet av ledare att ”det måste bli en kvinna” och då undrar jag varför kön och inte kompetens styr detta val? Det som dock sänker er är samarbetet med Ohly.

  8. S.Lenn Petersson

    Dina luftiga betraktelser över hur journalister motarbetar och missgynnar vänsterpartierna är ett påhitt som tycks komma av att opinionsvindarna blåser dig rakt i ansiktet. Ser vi hur det är lokalt, är det inga som behöver anstränga sig för att sänka bilden av t.ex. S-politiker. Det gör ni så bra själva. Hur många gånger har inte du själv gjort kränkande och ofriserade utfall mot politiska motståndare, viftat undan frågor som tendensiösa och okunniga. Anklagat och svurit över myndigheter, som inte begripit vare sig det ena eller andra. Du har själv satt uppförandekoden. Tungt sänke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.