Regeringen skär i gymnasieskolan

DE KOMMANDE ÅREN ser tuffa ut ekonomiskt då sysselsättningen inte vill ta riktig fart. Dessutom riskerar många lärare att bli arbetslösa, det kan röra sig uppemot 4000 gymnasielärare i hela Sverige som kan komma att tvingas sägas upp då staten drar ner anslagen till kommunerna för den s.k. gymnasiereformen.

Detta slår igenom även för oss i Umeå och vi kommer få mindre pengar, om jag inte missminner mig rör det sig om 8 miljoner mindre som gymnasiet får, bl.a. genom att det ska bli färre program.

Men det som är mest irriterande är regeringens direkt felaktiga och missledande användande av ordet ”reformer”. Numera kallas saker och ting ”reformer” och ”satsningar” när man i själva verket minskar anslaget till kommunerna. Bara när det rör själva gymnasiereformen minskar anslagen i sin helhet med 1,9 miljarder.

Det är alltså en reform, men i själva verket är det hårda besparingskrav. Tidigare när olika regeringar brukade komma med ”reformer” så inbegrep det faktiska satsningar och därmed mer resurser. Den borgerliga regeringen fortsätter istället med att vältra över ansvar och kostnader från staten på kommunerna, utan att fullt ut kompensera för detta. Oansvarigt.

 

2 kommentarer

  1. dave

    Umeå har ett överskott på 300 miljoner, Umeå bör utan problem kunna täcka upp dessa 8 miljoner plus skjuta till ytterligare resurser. Men det kommer inte att ske, eller hur?

  2. Lennart Holmlund

    Svar till dave (2010-11-05 11:07)
    Deet strider mot lagstiftningen, då det ska vara balans i ekonomin, så att för det till framtida höjning av budgetarna går helt enkellt inte. Vi har ändå tagit stort ansvar för saker som högerregeringen har ansvar för

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.