Valanalys hos sossarna

Socialdemokraterna byter ledare. Vi har nu haft en lång eftervalsdebatt där analyserna inte minst från media varit riktat mot partiledningen och Mona Sahlin. En del tycker att partiet gått för långt till höger och menar att partiet ska gå mera åt vänster, men tittar vi vart väljarna gått så räcker det inte med att vi får alla vänsterns väljare.
Även samarbetet där man först gick med MP , men "tvingades ta med V" har ockå varit på tapeten

Jag har sagt det förut och säger det igen att det beror på samarbetet med MP och V och att man fastslog politikens inne håll före valet och inte nöjde sig med att säga att vi är beredda att bilda regering. Sedan har ni också sett att vi var otydliga i jobbpolitiken

Så säger många att vi gjorde vårt sämsta val sedan 1911 men det är vi inte ensamma om. Moderaterna hade sina bästa val i början på 1900 talet då man hade uppemot 35 % av väljarna. Folkpartiet hade 40 % och idag är man nere i bara en femtedel av av det stödet.
Centern hade sitt högsta valdeltagande 1973 med 25% av väljarkåren och har nu bara en fjärdedel kvar.

Jag tror själv inte så mycket på alla dessa annalyser som man gör internt. Den enda chansen att man kan veta varför väljarna byter parti och då säger de som kan detta med undersökningar att det måste göras i så kallade vallokalsundersökningar direkt när väljarren kommer ur vallokalen. Annar tar man snabbt intryck av den debatt som alltid följer.

Visst var det dåligt val men det är fler pariter som tappat mycket större andel av sina väljare med den tid som media brukar jämföra med.

Däremot är det viktigt att man samlarihop sig för det har varit många knivhugg i ryggen genom åren och nog måste man lyssna på partidistrikt som finns i Norrland där vi gjort bra val på alla nivåer och då även i kommuner och landsting. Vi lär gärna ut. jag vet också att det går dåligt om man har interna strider i partiet och så gäller det även för andra partiet.

Däremot lovar jag att vi kommer att komma tillbaka på riksnivån till och med tidigare än många tror. men blockpolitiken måste bort annars har vi snart ett tvåpartisystem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.