Vi ligger altid i framkant

 

Snabbladdningsbara elbussar från Umeå uppstickare på Future Transport Award
 
Umeåföretaget Hybricon, företaget som i samarbete med Umeå kommun infört snabbladdningsbara elbussar i Umeås kollektivtrafik, är en av tre finalister i Future Transport Award i kategorin Public Transport. De andra två finalisterna är Cityterminalen i Stockholm och Citytunneln i Malmö, båda miljardprojekt .
 
Priset delas ut den 5 oktober 2011 under Elmia Future Transport. Arrangörer till priset är Elmia och branschtidningarna RESFORUM, TRAFIKFORUM och Transport & Logistik iDag.
 
Syftet med Future Transport Award är att lyfta fram goda exempel och föredömen som tagit fram effektiva, miljöriktiga och ekonomiskt fördelaktiga transportlösningar för personresor och godstransporter. Juryn i Future Transport Award består av Anders Karlsson Chefredaktör, RESFORUM, TRAFIKFORUM, Jörgen Nyström, projektledare i Elmia Nordic Rail/Future Transport, Gunnar Malm, Generaldirektör i Trafikverket och Jan Sundling, ordförande i Branschföreningen Tågoperatörerna.
 
Finalisterna kommer att hålla ett föredrag på onsdagen den 5 oktober mellan kl 11.00 – 12.40 och vid en middag klockan 19.00 utses vinnaren.
 
– För vår del är det den största segern bara att bli nominerade till detta prestigefulla pris, säger Boh Westerlund VD på Hybricon.
 
I september 2009 konverterade Umeåföretaget Hybricon sina första Toyota Prius till laddhybrider, varav en på uppdrag av det kommunala parkeringsbolaget i Umeå, UPAB. Det blev starten på ett nytänkande i Umeå. Under våren 2011 tog Umeå kommun tillsammans med Hybricon, nästa steg – snabbladdningsbara elbussar i kollektivtrafik.
 
För den växande staden Umeå innebär införandet av snabbladdningsbara elbussar en möjlighet att lösa miljö- och bullerproblemen i centrum. Med hänsyn till de ökade drivmedelspriserna kan därutöver eldriften vara ekonomiskt fördelaktig under förutsättning att laddningstiderna kan hållas nere. I Umeå kan bussarna dessutom köras av lokalproducerad el från vatten- och vindkraft. 
 
För företaget Hybricon innebär projektet en möjlighet att sätta de snabbladdningsbara elbussarna i verklig drift i ett kallt vinterklimat. Om tekniken fungerar fullt ut innebär det oändliga möjligheter för både Umeå stad och företaget Hybricon. Visionen är att Umeås gator ska trafikeras av ett stort antal elbussar år 2014 – året då Umeå är Europas kulturhuvudstad.
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.