Kan man lita på dessa opinionsundersökningar

Kan man lita på dessa opinionsundersökningar. Jag har haft lite svårt i alla år att lita på dessa men undrar varför media beställer dessa. De behandlar dessa som om det vore en sanning. Jag tar den här senaste som inte var en undersökning av väljarsympatierna utan var en sammanvägning av de som gjorts. Hur i friden kan tex resultatet för Sverigedemokraterna bli så högt, mycket högre siffra än de haft i någon av undersökningarna som de ska vara bakgrunden till resultatet.

Ingen ska få mig att tro ett enda dugg på dessa och den frågan jag har skrivit om. Då kör alla media ut dessa som en sanning om läget och då får Åkesson kommentera detta. Man kan med fog tro att det är en beställning av någon. Jag har inte funnit någon förklaring till hur tex SD kan få en högre siffra i en sammanfattning av tidigare undersökningar. Jag tycker det liknar en bluff.

Idag har det kommit en ny undersökning från SVT/Novus. Vad säger den då.I klartext är den helt eljest än den så kallade sammanvägningen vilket självklar är helt naturligt. Sverigedemokraterna är näst största parti och Liberalerna minst av dagens riksdagspartier. Vi får väl höra om media kommer att nämna att SD minskar och S ökar i den undersökningen. Jämförelserna som redovisas är jämförda med Novus senaste undersökning.
Vänsterpartiet 8,4 (-0,8) Socialdemokraterna 25,8 (+1,1) Miljöpartiet 5,0 (+0,1) Centerpartiet 8,5 (+0,5) Liberalerna 3,7 (+0,2) Moderaterna 19,5 (-0,9) Kristdemokraterna 7,0 (+0,2) Sverigedemokraterna 20,5 (-0,2)

Jag såg även i efter fem idag i TV 4 att de har en rubrik att SD knappar in på S. Det är den tidigare egna sammanvägningen som man tittar på. Tittar man på den här undersökningen är det inte så i den undersökning som är dagsfärsk men inte förvånad över att TV 4 inte skulle redovisa den eftersom den var från SVT/Novus. I Novus är SD 5,3% mindre än S men i TV 4 skiljer det lite för där har SD 22,7 och S lite mindre än i Novus.

Vi såg även hur stora fel det var i den undersökning som kom från SCB som visade sig helt felaktiga. SCB som heter Statistiska centralbyrån som är en statlig myndighet som ska producera officiell statistik. SCB säger att de tror att felet ligger hos det företag som upphandlats och som motsvarar ca 50% av arbetet. Jag såg då inget media beskriva detta och undersöka hur det kommit till. SCB, s förtroende föll direkt för mig då det senare kom fram på att de satt bort det på en underentreprenör som räknat fel och det bolaget heter Evry. Jag trodde nog fel när jag litade på SCB vilket de flesta troligen gjorde vilket kom fram i den politiska debatten om arbetslösheten. Jag hade självklart trott att media granskar SCB som är en offentlig verksamhet som man brukar vara intresserad.

Sluta ljuga för folk med dessa undersökningar då ingen är lika den andres så är det bara en djäkla massa fantasier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.