I lördags skrev jag en blogg om strandskyddet (rev VK Bromans artikel idag)

I lördags skrev jag en blogg om strandskyddet. Jag gjorde det med anledningen av att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tog upp det på konferensen i Örnsköldsvik. Efteråt reagerade M på detta och sa att de tyckte det skulle vara en kommunal fråga.

Jag vill påminna om att man gjorde en stor genomlysning av detta under Moderaternas styre och man gjorde förändringar. Man basunerade ut att det skulle bli lättare att bygga men det blev bara djävligare med de nya reglerna. Jag tycker det är dåligt och falskt av moderaterna att nu säga att man ville något annat för det är inte sant. I dåvarande regering hade moderaterna fler mandat än de andra allianspartierna.

Moderaterna är ansvarig för nuvarande strandskyddsregler så det så. Vi har även i vårt parti haft folk som bor i storstadsområdena och inte vet hur det ser ut på landsbygden och jag välkomnar att man gör en ordentlig översyn av reglerna för strandskydd och gör den gärna blocköverskridande. Se också till att ni kör över de myndigheter som alltid bromsat byggandet nära vattnet för de flesta av dessa vet inte hur det ser ut på landsbygden.

Så här ser S förslag ut i lite mer detaljer än jag skrev i går
Ett strandskydd som främjar utveckling på landsbygden. Det ska gå att leva, bygga och uppfylla drömmar i hela landet. Socialdemokraterna vill därför se över strandskyddet nästa mandatperiod. Vi ska värna stränderna samtidigt som vi stärker landsbygdens utvecklingsmöjligheter.

Socialdemokraterna går till val på förslag för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Dagens strandskyddsregler är inte anpassade till våra landsändars olika behov och försvårar skapandet av nya attraktiva boendemiljöer på landsbygden.
Det är nästan lika svårt att få bygglov invid Arjeplogs över 8000 sjöar som det är i tätbebyggda Nacka.

Vi behöver ett rättvist regelverk som väger in var exploateringen är lägre så att det blir lättare att bygga sjönära på landsbygden där tillgången till stränder är stor, samtidigt som strandskyddets intentioner värnas.

Att på landsbygden ha möjlighet att bygga i områden med god tillgång till stränder är viktigt, eftersom möjligheten att bygga bostäder i vackra lägen och uppfylla sina husdrömmar stärker attraktionskraften för jobb och boende. Många upplever i nuläget att strandskyddsreglerna är orättvisa och att strandskyddet i praktiken inte tillämpas lika hårt i städerna som på landsbygden.

Den förra alliansregeringens lagstiftning har inte uppfyllt sitt syfte och därför vill Socialdemokraterna under nästa mandatperiod se över strandskyddet. En översyn är särskilt viktig för delar av Norrlands inland och för glesbygdskommuner i Syd- och Mellansverige med många sjöar. Där behövs det hus, jobb och tillväxt och det kan vi bidra till utan att allmänheten stängs ute.

Jag för min del tror att många skulle vilja bygga ute på landsbygden om man får bygga nära vattnet och en utveckling skulle det bli både med fastboende och fritidshus. Fler fritidshus skulle gynna handeln i glesbygden. I Västerbotten kommer det även att bli ganska enkelt med bredband i områdena.

Jag känner anledning att kort kommentera vad den liberala skribenten Joakim Broman skrev VK. Han marknadsförde vad centern vill i strandskyddsfrågan. Jag har för min del inte sett vad de tog upp utan referaten har handlat om det S presenterande genom minister Bucht. Jag vill också påminna om att centern är ansvariga för de regler som nu finns och var ganska kaxiga om hur reglerna skulle göra det lättare att bygga strandnära. Det är som jag skrivit att det blev värre eller nästan omöjligt. Jag tycker det är märkligt att man inte erkänner hur dåligt det blev och tycker det är märkligt att inte BK talar om att de gjort en kovändning i frågan. Visst förstår jag att VK gör allt de kan för att hjälpa fram alliansens partier men det är viktigt att inte skönmåla ett parti som står bakom strandskyddet som gäller nu. Vi har ändrat vår inställning och man inte se på samma sätt i Stockholm och Arvodsjaur kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.