Undrar om inte tåget har gått för Grekland

Undrar om inte tåget har gått för Grekland. Greklands regering lade fram ett förslag för den egna riksdagen och för långivarna och beslutade att godkänna förslaget. För mig är det obegripligt att de lägger fram förslag till den egna riksdagen utan att veta om motparten framför allt Euro länderna godkänner det. Finlands ekonomi minister har sagt att Finland inte är beredda på avskrivningar och nys lån d man inte litar på Grekerna. Sannfinländarna lär ha sagt att de lämnar regeringen om det händer.

Toppmötet i kväll har också blivit inställt.Just nu sitter eurogruppens finansministrar återigen i möte om den grekiska finanskrisen och de villkor som ska gälla för Grekland för att få ytterligare nödlån. The Guardian rapporterar att nyhetsbyrån Reuters fått tillgång till ett dokument som eurogruppen ska ha format under gårdagskvällen.

Där anges att man nu ställer ännu hårdare krav på Grekland att vidta ytterligare åtstramningar. Utkastet beskrivs inte som ett färdigt avtal utan mer som en startpunkt för dagens samtal. Bland åtgärderna nämns högre krav på budgetöverskott, pensions- och arbetsmarknadsreformer och omfattande privatiseringar.

Ska verkligen Grekerna få igenom ett nytt förslag i sitt parlamentet är inte troligt och jag tror att tiden runnit ut för nya lån och precis som jag skrivit tidigare är det väl ingen som lånar ut till de man inte har förtroende för. Det finns ju fler länder som har lån på olika sätt och det måste vara otänkbart att andra länder ska betala Greklands skulder. Hur det blir om det blir konkurs har jag inte fått någon bild av men jag vet inte om skulderna försvinner. Det här gör att tillväxten i Europa troligen får sig en käftsmäll .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.