Hälsosam mat bör momsbefrias

Hälsosam mat bör momsbefrias. Det skriver 10 läkare i en artikel i Dagens Nyheter DN. De menar att flera av de stora folksjukdomarna skulle minska.

De tar exempel som diabetes, stroke och cancer. De menar helt enkelt att bättre kostval skulle minska risken för dessa sjukdomar. Man grundar detta på att 84 % av allt vi äter har negativa effekter för hälsan och då är det 16 % som är bra.

De menar att vi styrs mot sämre kostvanor genom reklamen och prissättningen och att en momsbefrielse för hälsosam mat skulle kunna ändra på detta.

Håll med om att det låter intressant. Olika skattesatser har användts för att styra i miljöfrågor som mot luftföroreningar där man höjt koldioxsidskatten. Sedan om det ska vara momsbefrielse eller höjda skatter på ohälsosam mat måste man diskutera för mindre skatter ger mindre välfärd.

Det finns även flera produkter som socker som är stora bovar till ohälsa och som man på något sätt bör begränsa intaget av där läsk och godis är stora bovar

Man då också påminna om att den dyra reformen om sänkt restaurangmoms även gått till snabbmatsresturanger där det finns även de som säljer vad läkarna kallar ohälsosam mat. I vilket fall som helst borde det vara intressant att syna detta i botten. Minskar de sjukdomar som de pekar ut så blir det även på sikt lägre kostnader för sjukvården.

4 kommentarer

  1. Maria Hansson

    Att försöka minska antalet sjukdomsfall genom att locka människor att äta mer hälsosamt, låter väldigt bra! Men, vem ska definiera vilka livsmedel som ska anses vara hälsosamma? Idag råder det diametralt motsatta åsikter mellan olika kostförespråkare om vad som egentligen är nyttigt.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Vad som är hälsosamt vet man nog ganska bra tror ajg. Livsmedel med mycket socker är ju skadligt det vet man till 100%

  2. Micke

    Hur hade du tänkt att de skulle gå till. Vad är nyttig mat? Den gamla läran om lågt fett innehåll ligger i spillror. Idag har man konstaterat att de settet att äta skapat en epidemi av fetma världen över. Man tankar nyckelhåls märkt mat men HFC. Vad skall vara billigare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.