Bärplockning omges alltid av skandaler

Bärplockning omges alltid av skandaler. Nu har en grupp bärplockare tillbringat sin tid på en parkeringsplats i Umeå. De säger sig inte ha fått ut någon lön. Andra bärplockare har stannat kvar i Hällnäs och plockat bär och säger att de tjänat flera årslöner.

Vad är sanningen egentligen de har vi inte fått reda på. Det sägs i olika reportage att bärplockarna har lånat till resan, pengar som de måste betala tillbaka. Det låter i och för sig troligt för jag tror inte många av Thailändarna har så gott ställt att de har sparat pengar till resan och att skulden troligen dras av på lönen. Men varför går det inte att få papper på bordet.

I Hällnäs finns således två olika bilder och visst borde det gå att visa bad som skett eller om företaget behandlat plockare olika eller om mellanhänder agerar olika. I övrigt har det i alla fall verkat fungera i Sverige. Nu håller Thailands ambassad på att hjälpa till så att de som kommit till Umeå kommer hem. Däremot är det inte säkert att det är slut med stridigheterna för det för stämningarna kommer att ske.

Varför är det så svårt att få ordning på detta och visst måste det finnas system som hör det omöjligt att människor ska behöva bli lurade att koma hit och plocka om det nu är det som skett. Det har varit svårt att veta vad som är sanningen. Det har varit tyst från uppköparnas organisation om det som hänt.

3 kommentarer

  1. G E Abrahamsson

    Min egen teori är att man låter de här människorna i Umeå satsa till de i Hällnäs. Man säger de fuskat, sålt bär på sidan och därför kan de inte få ut mer än vad de hittills fått och då är kost och logi avdragen som de tidigare lånat för. Man ställer avsiktligt en grupp mot en annan, skyller på det sagda och kan därigenom avlöna den ena för att det ska se bra ut när de kommer hem. Förhoppningsvis kommer de åter nästa år efter att spritt ut hur bra de tjänat och minst dubbel uppsättning kommer åter till Sverige och samma visa upprepas igen. 1000 arbetar men bara 500 får betalt. Det är satt i system av oseriösa arbetsgivare i syfte att utnyttja människor hänsynslöst bara för att de vet i Sverige är sånt acceptabelt. I andra länder i Europa förekommer inte sånt här. Inte i Merkels Tyskland i alla fall va? Sverige börjar likna en avskrädesplats för oseriösa arbetsgivare. Det har den här regeringen starkt bidragit till, inte minst centern.

  2. Leif Berglund

    Följande citat från Arbetet säger ganska mycket om rufflarna i branchen:
    ”Frågan om bärplockarnas löner leder in i en komplicerad härva av ägarförhållanden. Det visar sig till exempel att det finns nära affärsmässiga band mellan både det thailändska bemanningsföretaget, den svenska bäruppköparen och företaget som hyr ut boende och bilar till bärplockarna och saknar f-skattsedel. I företagen figurerar även representanter med näringsförbud.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.