Arbetsförmedlingens uppdrag måste göras om, hög arbetslöshet och företag har brist på arbetskraft

Nu har vi tagit fram ett program hur vi vill att Arbetsförmedlingen kan utvecklas

Regeringen har misslyckats med jobben. En del i det misslyckandet är det rekordstora rekryteringsgap som nu finns i Sverige. Trots att 400 000 personer söker jobb så har många arbetsgivare svårt att hitta personal.
 
En central aktör för en fungerande matchning borde naturligtvis vara Arbetsförmedlingen. Men idag klarar inte man inte den uppgiften. Arbetsförmedlingens hade självklart också problem när det var en socialdemokratisk regering, men den borgerliga regeringen har misskött Arbetsförmedlingen så allvarligt att den idag närmast är körd i botten.
 
Företagen vittnar om hur de i ökande utsträckning inte längre ser Arbetsförmedlingen som en väg att hitta kompetent personal. Många arbetssökande berättar om otillräckliga insatser och stelbenta regler som hindrar dem från att komma till ett nytt jobb. Och Arbetsförmedlingens egna anställda är missnöjda och frustrerade över att de inte tillåts använda sin kompetens och göra det de är bra på. Trots den höga arbetslösheten och behoven av stora insatser så fungerar Arbetsförmedlingen idag så dåligt att de sedan 2007 har skickat tillbaka 18 miljarder kronor till statskassan.
 
Så här kan vi inte ha det. Vi socialdemokrater har vridit och vänt på vad som måste göras, vi har rest runt i landet och vi har anordnat rundabordssamtal med företag, forskare, fackliga och andra för att ta tag i problemen.
 
Vi vill se en ny arbetsförmedling som gör det den är tänkt för – matchar företag och personal, utvecklar kompetens och bidrar till en bättre fungerande arbetsmarknad.

Därför krävs nu höga ambitioner och stora förändringar. Vi vill göra om Arbetsförmedlingen och utveckla den till en matchningsspecialist som tillsammans med andra aktörer stimulerar omställning på arbetsmarknaden.

För att nå dit krävs konkreta förändringar. Vi föreslår därför bland annat:
 
Rätt till stöd från första dagen. Varje individs behov ska styra – inte administrativt bestämda tidsgränser.
 
Utbildning för jobb. Vi föreslår därför att de vattentäta skotten mellan arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning ska tas bort. Arbetsförmedlingen ska kunna upphandla platser inom yrkesvux, yrkeshögskola, vuxenutbildning och högskola för att skräddarsy utbildningar som gör att arbetssökande får jobb.

Utbildningskontrakt för unga. Många arbetsgivare kräver idag gymnasiekompetens för att anställa unga. Med ett Utbildningskontrakt skulle stödet för att hjälpa dem i arbete villkoras med att man läser in gymnasiet, gärna parallellt med jobb eller praktik.

Ökat samarbete med ideella organisationer, privata aktörer eller kommuner. Genom att använda kompetens och kontaktvägar utifrån ökar möjligheterna att ge varje individ just den hjälp hen behöver.

Avskaffa FAS 3. Att tvinga arbetssökande att leva på sänkt ersättning för att till sist hänvisas till gratisarbete leder inte till jobb, utan till fattigdom. Istället ska de erbjudas subventionerade anställningar, utbildning eller effektiva matchningsinsatser.
 
En förändrad arbetsförmedling kommer att hjälpa människor att fortare komma i arbete. Socialdemokraterna är framtidspartiet och Sveriges framtid stavas jobb. Helt i linje med vår politiska prioritering – jobben först.
 

En kommentar

  1. GEA

    Nu börjar jag känna igen språkbruket som sammanfaller med originalet, Arbetarpartiet. Inte det plagiat som vi nu har som inte har någon inblick i människors vardag hur det är hamna på sidan om. Själva bjuder de på allehanda förmåner, avdrag för privata bartendrar etc, etc. Centerns nya program var väl inte så mycket hurra över heller. Nya jobb utlovas, men hur många har vi tappat sedan centern och regeringen tillträdde? Det hela skulle vara skrattretande och gott och väl kunna göras en parodi på om inte det handlade om människor som sakteliga manglas ihjäl av riddare från Riddarholmen och dess närhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.