Skolpolitiken är ett misslyckande. Nu kommer…

Skolpolitiken är ett misslyckande. Nu kommer många platser på yrkesprogrammen på gymnasierna att stå tomma. I fjol började regeringens och Björklunds nya gymnadieskola eller som den kallades reform som dessutom inte var finansierad av staten hos kommunerna och det är det som gör att inte elever söker yrkesprogrammen enligt samstämmiga uppgifter.

Orsaken är enligt bedömmarna är att Yrkesprogrammen inte längre ger behörighet till universitet och högskolor. Elever som vill gå yrkeslinjer vill ha behörighet att gå vidare. Det här gör att stolar står tomma. Nästa haveri är att den närmsta tiden försvinner också platser på universiteten, det rör sig om i runda tal 15000 platser.

För Umeås unga skulle 1400 platser försvinna. I går när detta började spridas hördes det som om Björklund var beredd att ompröva den avvecklingsplan
man hade på platser. Jag tror det även varit mycket hälsosamt att han gjorde det men även omprövade och gick tillbaka till att alla linjer skulle ge behörighet till högskolan. Då kanske det trots allt behövdes färre platser på universiteten.

Då har elever valt bort yrkeslinjerna för att de vill ha möjlighet att gå till högskolan och så finns det inte platser på universitet och då har eleven inte heller rätt kompetens för de arbeten som finns för de som gått yrkeslinjer.

Det är inte lätt att vara ung och när men inte vet exakt vad man vill göra i framtiden. Det här visar att det var fel att ta bort den allmänna behörigheten som ger rätt att söka till högskolan och blir ett problem för många brancher när det gäller arbetskraftsförsörjningen Ytterligare en misslyckad reform från regeringens sida

En kommentar

  1. Göte

    Håller med ! Björklunds retorik från TV-framträdandet i går var att Teknikprogrammet (för Ingenjörer )gått desto bättre ( något som Industrin också önskat ?) och därför hade typ Industriprogramet tappat. Bra enligt Björklund att industrin också startade egna yrkesutbildningar. M.a.o. måste väl tanken vara att då skall Staten/Kommunerna ta hand om den lägre Ingenjörsutbildningen för att därefter ta ett arbete på verkstadsgolvet (yrkesutbildningarna blir ju nedlaggda).
    Ett experiment som kommer att leda till ett än större kaos i gymnasieskolan och negativt påverka just industrin själva med att tvingas sätta in felutbildad arbetskraft. Stoppar där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.