Daglig fysisk aktivitet ger bättre skolresultat….

Daglig fysisk aktivitet ger bättre skolresultat. Idrotten är bra både för hälsan och skolresultaten. Det är egentligen känt sedan länge men har nu bevisats iden såkallade Bunkeflostudien. I den har man följt 200 barn från första till nionde klass.

Den visar att av de som haft daglig
idrott så blev 96 procent behöriga till gymnasiet. Det kan jämföras med de som haft gymnastik två gånger i veckan – av dem blev 89 procent behöriga till gymnasiet.
Forskningen visar även på bättre
motorisk förmåga med mer idrott.

Det kanske inte upplevs som så stor skillnad men det är ändå en skillnad som inte ska underskattas. Det tycker jag visar på att det svenska föreningslivet gör mycket stora insatser på andra områden förutom den idrott de sysslar med.

Det gäller att ha ett bra stöd från samhället, vilket vi har i Umeå. Det gäller främst aktivitetsstöd men för att kunna stssla med idrott behövs även anläggningar och oluka typer av stöd för ledarurbuldning.

Det här om något visar att idrott ska tillhöra välfärdens kärna och att kommunerna ska satsa pengar på detta. Det vore på tiden att allianspartierna inser detta. Vid förra valet pratade allianspartierna mycket om välfärdens kärna och där ingick inte idrott och kultur

En kommentar

  1. Gustafsson

    Det är mycket viktigt med en aktiv fritid och bra att kommunen ser ett ansvar att stödja en levande föreningskultur. Värt att reflektera över är också att träningen inte har varit på fritiden. Den har ingått i skoldagen, så aktiviteten har varit oberoende av föräldraengagemang (som ju fritidens aktiviteter ofta bygger på, med alt från skjuts till strumpförsäljning). Det är en utbildningssatsning för alla barn och unga som visat sig ge många ringar på vattnet bl.a. bättre tänder hos försöksgrupperna och bättre kondition och livskvalite’ bland de gamla i scerviceboende (barnen/ ungdomarna har ätit mer ”riktig” mat och högstadeeleverna i projektet har sk. äldrevandring, som en av sina aktiviteter).

    Umeå kommuns ettor och tvåor har idrott en gång i veckan. Finns något mer att göra här?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.