Nordea är en del av girigheten.

Nordea är en del av girigheten. Svt har granskat nordens största bank och visst står jag då för att det är en del av den girighet som finns ibanksystemet och ska förklara lite kort.

De som låtit banken sköta sina pengar har blivit fattigare. 6 av 10 fonder har minskat i värde däribland generationsfonderna. Alla Nordeas generationsfonder utom fonderna för de som är födda mellan 1938 och 1944 har gått back.

Stockholmsbörsen som nu de senaste åren fått kritik har en totalavkastning de senaste 10 åren på plus 86 %.

Nordeas intäkter från avgifter från fonderna och provisioner har ökat rejält under samma period och förra året gav det banken ett plus på 20 miljarder kronor och en årsvinst på 33 miljarder kronor.

Jämför detta med Nordeas aktieägare som som fått en avkastning på 94 % under samma tid och banken har fördubblat marginalen för inlåning från privatkunderna. Dessutom hänger inte förmånskunderna med inflationen och den som satte in 100 000 år 2001 har idag 114 130 kr på kontot.

Man kan inte med bästa vilja i världen säga att banken skött sig bra. Visst har det blivit kriser på vidlyftiga affärer av banken, men banken ägs delvis av staten och visst ska bankerna stärka sin kapitalbas men granskningen ger inget gott betyg. Flera av fonderna tillhör de sämsta i hela Europa.

Jag är dessutom säker på att i banken har en del fått stora bonusar och fallskärmar med de marginaler som man haft under goda år men hur det varit under de sämre vet vi inte. Med det som utgångspunkt står jag för attNordea som bank tillhör girighetssystemet och även om inte jag är en stor kund så måste jag syna noga om det inte är dags för bankbyte. Det blir spännande att höra vad Nordea säger eller varför just de inte lyckas som de andra svenska bankerna gjort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.