När det blir vinter fryser det , finns ingen snö fryser det mer och då blir det tjälskador radio västerbotten

 

Jag är lite lätt fundersam över om vårt Radio Västerbotten vet hur tjälen slår. Jag har inte tid att lyssna så ofta på radion men igår blev jag lite förskräckt när de gjorde reportaget om de tjälskador som uppkommit på Umeås cykelbanor.
Visst har det blivit gropar och sprickor men det beror faktisk att det finns vatten i vägbanorna och cykelvägarna och när vattnet fryser blir det större och då händer det saker överallt oavsett om det är cykelbanor eller vägar.
Så finner självklart att det är människor som tycker att det är fel på cykelbanan som har fått sprickor som man kan köra ner i och det kan jag förstå. Men att tro att kommunen ska ha kunna lagat dessa så fort de uppstått är så långt från all kunskap som finns om vinter och tjälen. Lyssna på den kunskap finns egetligen överallt i Norrland
 För att vara ärlig när det fryser sönder vägbanor och cykelvägar är de egentligen ingen mening att laga dessa före tjälen gått ur marken.
Tänk om vi bodde i ett land det vi i stället var tvungna att gjuta diken för att när det regnar så mycket i dessa länder så kan det regna lika mycket som det gör i Umeå på ett helt år.
Jag vet inte om det läcker på Sveriges radio men varifrån de tror att man har pengar till att göra cykelvägar som aldrig drabbas av tjälskador när det fryser vet jag inte. Ta kontakt med universitetet så får ni en lektion vad tjälen är för något
 

En kommentar

  1. LeBe

    Kan det vara så attkommunen låtit diken som finns på Ersboda växa igen. detta innebär att vattnet inte leds bort utan stannar kvar. När det då blir kallt kan det ju frysa. En annan anledning kan vara att cykelvägarna fuskbyggts, dålig dränering, inget skickt som bryter vattnets väg(bryter kapilärkrafterna), Angående en av de cykelvägar som är livsfarlig nu så påpekade jag redan vid beläggningen ett antal felaktigheter för en ledamot i tekniska nämnden. jag har sedan fått vetskap om att beläggningen som användes dessutom var en försöksbeläggning där kommunen krävde att utföraren skulle experimentera med bl.a. kross från toalettstolar etc i beläggningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.