Drömmen om en egen villa kommer att spricka för många

 

Villadrömmen kommer att spricka för de flesta. Det har varit en dröm för många unga när de bildar familj och tänker skaffa sig barn att de vill bo i en röd villa med vita knutar. Det som nu sker i samhället kommer att kasta kull den drömmen för många och jag tror det blir svårt att i dag kunna tänka sig de konsekvenser det får.
Vad är då orsaken till dessa drömmar kommer att gå i kras? Ja svaret är enklare än man tror. Utom att de som redan har det bäst ställt är de som också kan skaffa sig en villa, ny eller begagnad. Problemet är att den kontantinsats som kommer att krävas finns det ytterst få människor som har.
Bankerna kommer att kräva en egeninsats på säg runt 30 % av priset och det är väl ytterst få unga som varit ute på arbetsmarknaden en kort tid kan ha skrapat ihop mellan sju hundra tusen och en miljon i kontanter eller värden som kan vara en garant för den summan. En villa kostar ju  idag minst 2 miljoner kronor.
Att det krävs högre kontantinsatser kan om bankerna har sin vanliga girighet också innebära att de vill inte låna ut lika mycket som förut då lånen ska placeras om eftersom priserna på villor rasar (om tidningsrubrikerna stämmer )och då vill de ha en inbetalning på de gamla lånen. Så kan det gott och väl bli och jag tillhör de som inte har full förtroende för bankerna, då de ibland vill låna ut så mycket som möjligt och sedan kräva retroaktiva åtgärder. Det går inte att förneka att det är bankerna som också är en stor bov till finanskriserna.
Som vanligt är det de som har det sämst ställt som är de stora förlorarna och om villapriserna sjunker och de lågavlönade inte har råd att betala säljs villan till ett lägre pris än den kostat att bygga och den som tvingas sälja huset sitter med skulderna kvar och en som har pengarna har fått huset till underpris.
Därför spricker drömmen om villan men även bostadsrätterna kommer att hamna i samma sits, det finns tyvärr ingen bostadspolitik

En kommentar

  1. Maria Skiddi

    En DRÖM kan man ju alltid ha kvar även om drömmar ofta ibland har ytterst lite med den verklighet man befinner sig i..

    Men visst är det dåligt av Borg å hans pack att inte göra ngt åt att världsekonomin håller på att braka ihop?!

    Visst känns det som en verkligt hög prio i DET sammanhanget att signalera till Sveriges ”unga” att de har som en mänsklig rättighet att skaffa egen villa med RÖDA knutar utan eget startkapital? och att det skulle bero på Alliansen=))

    Det finns säkert drömmar om att unga ska kunna flytta rakt in i en vitknutad villa direkt från sitt trygga föräldrahem. Värdligt många har ett ansenligt kaåital då föräldrar lagt undan hela barnbidraget i alla år.

    Volvon eller Saaben står på gården beredd att föra dem ut i världen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.